ERDON Helyi hírek

2008.03.31. 14:53

Taxisok tüntettek a Sportcsarnok előtt

<p>Nagyvárad - A Taxis Fuvarozók Országos Egyesületének Bihar megyei kirendeltsége hétfőn tüntetést szervezett a nagyváradi Sportcsarnok előtt. Rengeteg taxis vett részt a tiltakozó jellegű megmozduláson.</p>

A tüntetésen a VIP, a Fulger, a City és a Start taxivállalatoknál dolgozó munkavállalók vettek részt. Călin Stan, a Taxisok Országos Egyesülete helyi vezetőjének állítása szerint elégedetlenségüket főként az motiválta, hogy konkrét információkkal rendelkeztek arról, hogy Octavian Raţiu, a taxiskamara elnöke és a Hello taxitársaság irányítója múlt pénteken kérvényt tett le a prefektúránál, azt igényelve, hogy a taxisengedélyek számát a 2007/265-ös törvény előírásainak megfelelően április 1-től 1100-ról 820-ra csökkentsék. Hétfői megmozdulásukkal tehát a taxisok a Helyi Tanács múlt csütörtökön hozott határozata mellett foglaltak állást, melynek értelmében a kiállított engedélyek száma változatlan maradhatna Nagyváradon. A tiltakozók ugyanakkor azt is követelték, hogy Mihai Groza polgármester és Mircea Ghitea prefektus is jelenjen meg a helyszínen, a problémák tisztázása végett. Ugyanis a kormánybiztos szólította fel korábban a Polgármesteri Hivatalt, hogy tegyen eleget a törvényes előírásoknak, minek következtében a helyi önkormányzat múlt csütörtöki ülésén napirendre tűzte a kérdést.

Támogatja őket

A jelenlevők közül többen arról panaszkodtak, hogy az általuk használt gépjárműveket csupán lízingelik vagy pedig részletre vásárolták meg, ha azonban nem hosszabítják meg az engedélyeiket, akkor nem fogják tudni törleszteni az adósságaikat. A taxisok kérését a Helyi Tanács ülésén is támogató Mihai Groza dél körül jelent meg a helyszínen. Jelenlétének szerinte semmilyen köze sem volt a közelgő választásokhoz, csupán nem ért azzal egyet, hogy négyszáz embertől csak azért vegyék el a kenyeret, mert a jelenlegi kormány azt akarja. A városvezető továbbra is támogatásáról biztosította a tiltakozókat, arra azonban nem vállalkozott, hogy közvetít a taxisok és a prefektúra között, arra hivatkozva, hogy ez utóbbi és a polgármesteri hivatal két különböző intézmény.

Küldöttség

Mivel Mircea Ghitea ezután sem tette tiszteletét a tüntetésen, a demonstrálók úgy döntöttek, hogy küldöttséget menesztenek a megyeházára. Érdeklődésünkre Călin Stan elmondta: a prefektus ugyan fogadta a delegációt, de azt közölte a taxisokkal, hogy csak akkor tekinti hatályosnak a Helyi Tanács által hozott határozatot, ha az megfelel a 2007/265-ös számú törvény előírásainak. Másszóval a felelősséget az önkormányzatra hárította. A taxisvezér szerint ha továbbra sem találnak megoldást az ügyre, akkor április 10-én az országos egyesület támogatásával a bukaresti kormányhivatal elé vonulnak tiltakozni.

 

Ciucur L. Antonius

 

Kapcsolódó cikk:

  • A taxis-ügy a város ügye
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!