ERDON Helyi hírek

2008.03.31. 14:37

Szociális segély helyett munkavállalás

<p>Bihar megye - Szemináriumok, szakképesítések szervezésével a hátrányos helyzetü nők munkavállalási esélyeinek növelése és a férfi és női esélyegyenlőség érdekében.</p>

A Nők és Férfiak Közötti Esélyegyenlőség Országos Ügynöksége (ANES) és az Országos Foglalkoztatottsági Ügynökség (ANOFM) közös projektjét ismertették hétfőn a Prefektusi Hivatalban tartott sajtótájékoztató keretén belül. Ennek a projektnek a célja a hátrányos helyzetü nők szakképesítése a munkanélküliség visszaszorítása érdekében. Claudia Sorina Vlas, az ANES elnöke elmondta, hogy a projekt kivitelezését ezer vidéki és ezer városi nő körében tartott kérdőíves felmérés elõzte meg, mely alapján képet kaptak arról, hogy mely társadalmi réteghez tartozók nők vannak a leginkább hátrányos helyzetben és ennek visszaszorítása érdekében milyen lépések megtételére van szükség. A projekt célszemélyei elsősorban a vidéki, a negyvenöt év feletti, a háztartásbeli, a 12 vagy annál kevesebb osztályt végzettek illetve a gyermeküket egyedülállóan nevelő nők és asszonyok, egyszóval mindazok, akik a munkavállalás során valamilyen külső akadályba ütköznek. 

 A vidéki nõk felkeresése

Ionel Muscalu, az ANOFM elnöke elmondta, hogy Bihar megyében is, akár az ország többi megyéiben leginkább olyan félreeső településeket látogatnak meg, ahova az információk nehezebben jutnak el. Így például a projekt ismertetése és népszerűsítése céljából, a megyében való tartózkodásuk alatt felkeresik többek között Vaskohsziklás (Stei), Robogány (Rãbãgani), Bondoraszó (Budureasa) és az ezeket környező falvakat. Véleménye szerint a legfontosabb, hogy a szociális segélyből élők racionalizálják a munkavállalás fontosságát a lehetőségekhez mérten. A tájékoztatón jelen volt Mircea Ghitea, Bihar megye prefektusa is, aki üdvözölte a kezdeményezést és a Prefektusi Hivatal támogatásáról biztosította a szervezőket. Derzsi Ákos, Munkaügyi-, Család és Esélyegyenlõségi Minisztérium államtitkára kihangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a hátrányos helyzetü nőket megfelelően tájékoztassák a munkavállalás lehetõségeiről, ugyanakkor kifejezte a külföldön dolgozó román munkások hazacsábításának fontosságát is. Ujságírói kérdésre Claudia Vlas elmondta, hogy a projekt megvalósítási ideje egy év, de az igényekhez mérten az egy év lejárta után is folytatni szeretnék a megkezdett munkát.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!