ERDON Helyi hírek

2008.03.26. 12:54

Nevelési paradigma váltások

<p>Nagyvárad - A Bihar Megyei Pedagógusok Háza és a Tanfelügyelőség március 25-26-án szimpóziumot szervezett tanítók számára, Nevelési paradigma váltások címmel.</p>

Az ötödik alkalommal megrendezett előadássorozatra a környező megyékből is érkeztek résztvevők, így például a kolozsvári és a besztercei tanfelügyelőség is képviseltette magát Ursache Anicuţa és FloreanSmaranda tanítónők személyében. A jelenlevők abból az alapgondolatból indultak ki, hogy szerintük az autonóm módon és szabadon történő tanulás napjainkban is alapvető problémát jelent, és ezért pradigma váltásokra van szükség a nevelésben. Megitélésükben az erre utaló első teoretikus jelek már a 20. század kezdetén megjelentek, amikor napvilágot látott az „Új oktatási forma a gyermekek érdekében, aktív és demokratikus nevelés” című tanulmány, de különböző társadalmi hatásoknak betudhatóan az ebben leírtak nem nyertek teret a gyakorlati életben.

A szimpóziumon több mint nyolcvan előadást hallgattak meg a résztvevők, olyan témákban, mint például: a romániai oktatásban alkalmazott oktatási irányelvek, az új nevelési forma dimenziói, az opcionális tantárgyak előkészítése, a pedagógiai kapcsolatok korszerűsítésének aspektusai, modern és posztmodern tanügyi stratégiák stb.

 

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!