ERDON Helyi hírek

2008.03.18. 10:19

Kivesézték az egészségügyet

<p>Nagyvárad - Biró Rozália alpolgármester az elkövetkezendő időszakban rendszeres párbeszédet fog folytatni Nagyvárad értelmiségével. Az első találkozót hétfő délután tartották, ezen az orvosok sajátos problémáiról esett szó.</p>

A Continental Szálló kék termében lezajlott megbeszélésén Biró Rozália alpolgármesteren és DeloreanGyula önkormányzati képviselőn, a Nagyvárad Metropolisz Övezet igazgatóján kivül családorvosok, főorvosok, a város fő egészségügyi intézményeinek vezetői vettek részt. Bevezetőjében az elöljáró azon véleményének adott hangot, hogy hiányzik a valós párbeszéd a helyi adminisztráció és az értelmiségiek közt, pedig ez utóbbiak tapasztalatai, véleményei és meglátásai nagy mértékben hozzájárulhatnának ahhoz, hogy jobban menjenek a dolgaink. Dr. Ritli László, a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság ügyvezető igazgatója úgy vélte: az utóbbi években a váradi egészségügyi intézmények pozitív változásokon mentek keresztül, a szolgáltatások minőségileg javultak, és amennyiben a Nagyváradi Egyetem Orvosi Fakultása is túljut a krízisen, remény van arra, hogy négy-öt éven belül egészen más "légkör uralkodjék a városban". Dr. Földes Béla főorvos az egészségügyi rendelők eladásának problémájára tért ki és arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orvosi Kamara napjainkban is székhely gondokkal küzd. Megjegyezte: úgy tünik, hogy az új városnegyedek tervezőinek nem jutott az eszébe, hogy a majdani lakóknak egészségügyi szolgáltatásokra is szükségük lesz, mert a projektekben nem szerepelnek ilyen intézmények.

Betegbarát rendszer

Dr. Petru Chitulea szülész-nőgyógyász a páciensek Magyarországra történő elvándorlását emelte ki egyik fő problémaként. Megitélésében a betegek nem az itteni orvosok magatartása vagy hiányos tudása miatt migrálnak, hanem a kórházi állapotok okán. "Hozzunk létre egy betegbarát rendszert", javasolta, majd hozzátette: a helyi költségvetési pénzeket az egészségügybe vagy a kultúrába kéne pumpálni és nem a Bihar FC labdarúgóklubba. Dr. Gheorghe Carp, a városi kórház menedzser-igazgatója kihangsúlyozta: állandó megoldást kellene találni arra, hogy a kórházak éves finanszírozásban részesüljenek. Úgy vélte: megfelelő menedzsment stratégiát kéne kidolgozni, a nagyváradi kórházakat pedig a Megyei Tanács is támogassa, elvégre egész Biharból érkeznek ide páciensek. Dr. Liana Antal, a Szülészet igazgatója elégedettnek mutatkozott az általa vezetett intézmény színvonalával, csupán azt említette meg gondként, hogy két részleg egy olyan épületben működik, melynek nem tisztázott a tulajdonjogi helyzete, és ezért az ingatlanba nem lehet állami beruházásokat eszközölni.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!