ERDON Helyi hírek

2008.03.20. 14:46

Együttműködés a munkaerőcsere területén

<p>A Bihar megyei Foglalkoztatási Ügynökségen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Dan Vaina Eures tanácsos a román-magyar határmenti megyék között körvonalazódó munkaerőcseréről beszélt.</p>

A tanácsos március 10-12-én részt vett Magyrországon egy munkamegbeszélésen, a határ két oldalán lévő megyékben működő foglalkzotatási ügynökségek Eures tanácsosaival, ahol felvetődött a határ két oldalán lévő szomszédos megyék foglakoztatási ügynökségei közötti hoszútávú együttműködési szerződés megkötése. Magyarország már kötött hasonló szerződést Szlovákiával, és igen jól működik. Ausztriával szintén egy ilyen szerződés megkötésére készülnek. Megegyeztek, hogy először felmérik a leheőségeket, érdeklődnek a cégeknél, hogy melyik, hány munkaerőt tudna alkalmazni a szomszédos országból, mert egyelőre nálunk csak annyit tudni, hogy az építőiparban van munkaerőhiány. Nálunk, Bihar megyében rendkívül alacsony , mindössze 2,3 százalékos jelenleg a munkanélküliségi ráta, a nők körében még ennél is alacsonyabb, mindössze 1,9 százalékos, míg Magyarországon sokkal magasabb. Békéscsabán példáuyl 8,3 százalékos, de vannak megyék, ahol eléri a  15-20 százalékot is. Lehetnek nyelvi akadályok is, de a munkaszerződést le lehet fordítani. Nagy különbségek vannnak a bérekben. Mig nálunk a minimálbér 135 euró, addig Magyarországon  ez 260 euró, tehát majdnem a duplája a mienknek. A magyar Törvények szerint az alkalmazott szállítási költségeinek 80 százalékát  a cégnek kell fizetni, míg nálunk nincs ilyen kötelezettsége a munkáltatónak. Április 30-áig tisztázák a még tisztázatlan kérdéseket, május 19-éig felmérik, hogy érdemes-e hasonló együttműködési szerződést kötni, s utána itt Nagyváradon újra találkoznak a magyarországi Eures tanácsosok valamint a Foglakoztatási Ügynöségek vezetői, mondta Dan Vajna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!