ERDON Helyi hírek

2008.03.20. 15:04

Bárányvásár, bárányölés és egyebek

<p>Nagyvárad - A többség csütörtök délben csak mustrálgatta a bárányokat az ősi piacon, kevesen vásároltak. Húsvéti felhozatalnak ott különben alig láttuk nyomát - a rogériuszi piacon viszont van választék.</p>

A hangos bégetés miatt még véletlenül sem lehet eltéveszteni azt a helyet a piacon, ahol a bárányokat árulják. Párhetes és többhónapos bárányokat egyaránt kapni - és akárhány kilósok, az áruk egyformán kilónként 10 lej. Tegnap délben az emberek többsége inkább bámészkodott, az árusok bosszúsan vették tudomásul, milyen nehezen adnak túl állataikon. Volt, ahol öt bárányt adtak el reggel óta, volt, ahol hármat vagy épp egyet sem. Erdőgyaraki, marciházi, köröstarjáni árusokkal találkoztunk, egyikük elmondta: világéletében juhász volt. Többségük elégedetlenkedett: a bárányoknak két állatorvosi vizsgálaton kellett átmenniük, ezenkívül a RAPAS-nak is kell értük fizetniük, így a végöszeg elérte a 13 lejt minden egyes eladott bárányért, s ezt legnagyobb részük sokallta.

Kérdés, hogy megéri

A vásárlók pedig leginkább a levágásért és nyúzásért kért 20 lejt tartották drágának, annál is inkább, mert a báránybőrt nem vásárolták meg tőlük. Igy volt ezzel Szatmári József és Ibolya is, akik ottjártunkkor pont azt fontolgtták, vásároljanak-e vagy sem: mint kiszámították, így a hús kilója már eléri a 20 lejt is, kérdéses,  hogy megéri-e egyáltalán. Pedig, mint mondták, mindketten szeretik a töltöttbárányt, a gerincpörköltet, a báráynból készült csorbát és rántotthúst.

Alkalmunk nyílt megnézni azt is, hogy ölik le a bárányokat a piacon egy csak erre a célra elkülönített zárt helyen: először egy speciális, árammal működő eszközzel, mely leginkább egy harapófogóhoz hasonlít, elkábítják, majd fejjel lefelé felakasztják őket és elvágják a torkukat. Az európai normák szerinti bárányölés szépséghibája viszont az, hogy mire kés alá kerül, a legtöbb bari felébred, kapálózik - és vélhetően ugyanannyit szenved, mintha hagyományos bánásmódban részesülne.

Felhozatal

Az ősi piacon egyébként alig van húsvéti felhozatal: pár helyen árulnak tojást - a házitojás darabja 4, az „üzletié” pedig 4,5 lej - s tojásfestéket is csak egyetlen asztalnál láttunk. A rogériuszi piacon viszont bő a választék húsvéti díszekből, apróságokból, s itt a tojás is csak 4 lejbe kerül. Vannak ezenkívül üdvözlőlapok, lehúzósok, hazai, magyar és német gyártmányú csokinyuszik és tojások, különféle árban és méretben. A legtöbb árustól ugyanazt tudtuk meg: tavalyhoz képest jóval kevesebben vásárolnak, szinte alig érezni, hogy húsvét közeledik.

Húsvéti kellékek

Négyszínű, hatvan tojás megfestésére alkalmas, gyöngyházfényű festéket 6 lejért láttunk, a harminc tojás megfestésére elegendő készletet pedig 2 lejért árulják. Öntapadós matricákat, tojásdíszítő fóliákat 1 lejtől 5 lejig terjedő áron láttunk, s a képeslapok ára 1-tő 3 lejig terjed. Lehet fából készült hímestojást kapni 2 lejért, illetve húsévti díszkosárkát - színes tojásokkal, csibékkel 6-tól 10 lejig terjedően. A csokinyuszik ára 1 lejnél kezdődik, de kapható - nagyobb méretben - 3, 5, 6 lejért is, s a legnagyobb, csaknem negyedkilós csokinyuszi ára pedig 13 lej. Kalácsot, beiglit is láttunk a piac mellett nemrég nyűlt pékáru-boltban - ezek darabja 4,5 - 5,5 lejbe kerül.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!