ERDON Helyi hírek

2008.03.13. 08:21

Alapképzés az autizmusról Szatmárnémetiben

<p>Egyhetes képzésen vesz részt jelenleg Szatmárnémetiben húsz gyógypedagógus és egy tanítónő. A Szatmárnémeti Caritas Tükörbe zárva nevű projektja keretén belül ezen a héten egy alapképzést szerveztek meg szakemberek számára.</p>

A budapesti Autista Kutatócsoport négy előadója tartja a képzést az ország különböző részeiből érkezett szakembereknek. Az elméleti tudás mellett kisfilmek segítségével szerezhetnek gyakorlati tudást is, és pénteken vizsgáznak az előadások ideje alatt elsajátított ismeretekből – tudtuk meg Golbán Fülöp Orsolyától, aki a program koordinátora. A húsz gyógypedagógus mellett az alapképzésen részt vesz egy vetési tanítónő is. A képzés akkreditált, és elsősorban abban nyújt segítséget, hogy miként ismerjék fel az autizmus jeleit, hogyan álljanak az autista emberekhez, és azok hozzátartozóihoz, valamint abban, hogyan segíthetnek kezeljék az autistákat. Szatmár megyében jelenleg — a Caritas statisztikái szerint — körülbelül 1100 valamilyen fogyatékossággal élő gyermek van, akik közül körülbelül 35-en autisták. Közülük jelenleg husszal foglalkoznak a Caritas rehabilitációs Központjában, de az autizmus jegyeit mutató gyermekek száma hónapról hónapra nő.

Később

A program következő állomása április 11-12 között egy konferencia, amelyre 100-120 meghívott érkezik majd az országból. Autizmussal foglalkozó, a területen hírnevet szerzett szakemberek tartják majd az előadásokat. Családorvosok számára később egy gyermekpszichiáter tart bemutatót, és a program egy kirándulással zárul, amelyen autisták, hozzátartozóik, és szakemberek vesznek részt.

– tudtuk meg Golbán Fülöp Orsolyától, aki a program koordinátora. A húsz gyógypedagógus mellett az alapképzésen részt vesz egy vetési tanítónő is. A képzés akkreditált, és elsősorban abban nyújt segítséget, hogy miként ismerjék fel az autizmus jeleit, hogyan álljanak az autista emberekhez, és azok hozzátartozóihoz, valamint abban, hogyan segíthetnek kezeljék az autistákat. Szatmár megyében jelenleg — a Caritas statisztikái szerint — körülbelül 1100 valamilyen fogyatékossággal élő gyermek van, akik közül körülbelül 35-en autisták. Közülük jelenleg husszal foglalkoznak a Caritas rehabilitációs Központjában, de az autizmus jegyeit mutató gyermekek száma hónapról hónapra nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!