ERDON Helyi hírek

2008.02.29. 11:27

Maghiar lemond, ha vád alá helyezik

<p>Nagyvárad - Adrian Maghiar a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának dékánja azt nyilatkozta a minap, hogy lemond beosztázából, ha az ügyészek őt is vád alá helyezik.</p>

Adrian Maghiar apja Teodor Maghiar 1991-2004 között a Nagyváradi egyetem rektora volt, testvére Teodor Traian Maghiar 2004-2007 között volt rektor. Tavaly mindkettő ellen vizsgálatot indított az Országos Korrupcióellens Igazgatóság (DNA) hamis diplomák osztogatása és a tanügyminisztériu, 25 millió euróval való megkárosítása miatt, mivel rektorként a valóságosnál több diák után vettek fel támogatást. Adrian Maghiar viszont azt nyilatkozta csütörtökön egy sajtótájékoztatón, hogy ő becsületből lemond a dékáni beosztásáról, melyre előtte való nap, szerdán választották meg, ha az ügyészek őt is vád alá helyezik a diplomabotrány kapcsán.

A szerdai dékánválasztáson Adrian Maghiar csak 6 ellenszvazatot kapott a hetvenből. Ellenjelöltje Mircea Ifrim nagyromániás képviselő, aki 1991-2006 között volt az orvosi kar dékánja a választás előtt három nappal egy levélben értesítette az egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának vezetőségét, hogy visszalép, "mert különben kezeskedne annak az Adrian Maghiarnak a jelölése mellett, aki ellen a DNA bűnvádi eljárást indított." Adrian Maghiar viszont azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy nincs tudomása ellene indított bűnvádi eljárásról. Ilyesmiről sem hivatalosan sem kerülő úton nem értesítették. " Gondolom, hogy ha eljárást indítottak volna ellenem engem is értesített volna a Dna, amint tették azt testvérem és édesapám esetébe"-mondta Adrian Maghiar. Elmondta még, hogy semmi okot nem lát arra, hogy bűnvádi eljárást indítsanak ellene, mert amikor hamis diplomákat adtak ki Mircea Ifrim volt a dékán, ő csak prodékán volt. Ludovic Gilau szerint, aki Adrian Maghiar megválasztásáig vezette az orvosi kart, Ifrim azért lépett vissza, mert tudta, hogy semmiesélye. Különben sem igen kedvelik kollégái, ezért ha valmilyen csodafolytán meg is választanák, gyakorlatilag lehetetlen lenne eldogadtatni. " Ifrim soha nem vallotta be a korát, de a Képviselőház honlapjáról tudom, hogy 1934-ben született, s a törvény szerint dékáni funkcióra nem jelöltetheti magát nyugdíjaskorú."

Mircea Ifrim és a Maghiar család közötti ellenségeskedés 2006 óta tart, amikor Teodor Maghiar rektorként elrendete, hogy az összes korhatárt elért egyetemi tanárt nyugdíjazni kell. Ifrim ekkor nem csak a dékáni beosztást, hanem a tanári állását is elveszítette, utána meg feljelentést tett a Tanügyminisztériumba és a DNA-nál Teodor és Doru Maghiar ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!