ERDON Helyi hírek

2008.02.28. 13:19

Dékánokat választottak a Nagyváradi Egyetemen

<p>Nagyvárad - Február 25-27. között dékánokat választottak a Nagyváradi Egyetemen. Dr. Cornel Antal rektor elmondása szerint a titkos szavazások törvényesen és rendben lezajlottak, csütörtök délig nem reklamált senki.</p>

Dr. Cornel Antal rektor csütörtök délelőtt sajtótájékoztató keretében számolt be a Nagyváradi Egyetemen a hét elején lezajlott dékán választásokról. Beszámolója szerint a titkos szavazások törvényesen és rendben lezajlottak, a voksolóknak elkülönített helyek voltak biztosítva, ahol nyugodtak leadhatták szavazataikat. Az események lebonyolításánál prorektorok voltak jelen megfigyelőként, és tegnap délig egyetlen fellebbezés sem érkezett a végeredményekre vonatkozólag. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy dr. Mircea Ifrim professzor végül miért nem indult az Orvosi és Gyógyszerészeti Kar dékáni posztjáért, a rektor Ifrim nyilatkozatát olvasta fel, melyben a professzor azt állítja, hogy vetélytársa, dr. Adrian Maghiar hamis diplomákat írt alá, illetve az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is nyomoz utána, és ezért ő nem akart résztvenni egy olyan "törvénytelen versenyben", amelyen ilyen személyek is elindulhatnak.

Ártatlanság vélelme

Mindezek kapcsán dr. Cornel Antal megjegyezte: nincs tudomása arról, hogy dr. Adrian Maghiar ellen nyomozna a DNA, és abban sem biztos, hogy valóban aláírta volna a hamis diplomákat, egyébként pedig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Hozzátette: ami azt illeti, dr. Mircea Ifrim indulása körül is akadtak problémák. Egy miniszteri rendelet ugyanis azt írja elő, hogy 65 év fellett nem lehet megpályázni ezt a poziciót, a 128. számú törvény pedig lehetővé teszi, így egy adott pillanatig nem volt teljesen világos, hogy a professzor jelöltetheti-e magát vagy sem. Az ügy végül úgy rendeződött, hogy a rektor zöld utat adott Ifrim pályázatának.

Szintén kétségek merültek fel dr. Vasile Bara professzor indulása kapcsán is, aki a Környezetvédelmi Tanszéken jelöltette magát. A gubanc onnan származott, hogy a törvény értelmében, aki két egymást követő teljes ciklusban is betölti a dékáni poziciót, az többé nem szállhat versenybe érte. A helyzet végül úgy tisztázódott, hogy kiderült: Bara első mandátuma csonka, két hétnek "köszönhetően". A sajtótájékoztatón az is szóba került, hogy a rektori pozicióra pályázó dr. Radu Ioan Eugen professzornak hiányos a dokumentációja, ugyanis nem jelölte meg a menedzseri csapatát. Mint kiderült, ettől függetlenül indulhat a választáson, abban az esetben viszont, ha megválasszák, segítőtársak nélkül kell irányítsa a Nagyváradi Egyetemet.

Névsor

A Nagyváradi Egyetemen február 25-27. között lezajlott tisztújító választásokon a következő egyetemi tanárokat, illetve professzorokat választották dékánná: dr. Aurora Mancea (Építészeti Tanszék), dr. IoanPantea (Képzőművészeti Tanszék), dr. Octavian Bîc (Testnevelési és Sport Tanszék), dr. Marcel Roşca (Energetika Tanszék), dr. Teodor Leuca (Elektromérnöki Tanszék), dr. Constantin Bungau (Menedzsermérnöki Tanszék), dr. Ioan Horga (Történelem és Földrajz Tanszék), dr. Ioan Simuţ (Bölcsészkar), dr. Adrian Maghiar (Orvosi és Gyógyszerészeti Tanszék), dr. Marcu Ágnes (Zenei Tanszék), dr. Vasile Bara (Környzetvédelmi Tanszék), dr. Sanda Monica Filip (Tudományok Kara), dr.Anca Dodescu (Közgazdasági Tanszék), dr. Valentin Mirişan (Jogi Tanszék), dr. Lia Pop (Politológiai Tanszék), dr. Floare Chipea (Szociológiai Tanszék), dr. Nicu Dumitraşcu (Ortodox Teológiai Tanszék) és dr. Anton Vasile (Bőr- és Textilipari Tanszék). A újonnan megválasztott dékánok névsorát a március 10-én összeülő egyetemi szenátusnak is jóvá kell hagynia. 

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!