ERDON Helyi hírek

2008.01.22. 16:00

Határtalan értékmentés a Túr-medencében

<p>Elkészült a Túr folyó vízrendszerének és környezetének komplex rehabilitációs tanulmánya, amely alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Fehérgyarmati Kistérség, valamint a romániai Szatmár Megyei Tanács, illetve a Kányaházi-kistérség pályázatot nyújt majd be európai uniós forrás elnyerésére a megvalósításához – közölték a fejlesztési program zárókonferenciájának sajtótájékoztatóján az érintett hatóságok vezetõi kedden Nyíregyházán.</p>

A tanulmány alapján még az idén – összesen 80 millió forintért – elkészülõ fejlesztési program, két év múlva már minden bizonnyal elõre haladott megvalósításának költsége várhatóan 5-6 milliárd forint lesz – mondta Fülöp István a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke. Hozzátette:„Csak közösen, a határon átívelõen kezelve lehet ezeket a környezetvédelmet, vízgazdálkodást és árvízvédelmet valamint az idegenforgalmat is alapvetõen érintõ kérdéseket megoldani.„ Draveczki Károly, a Szatmár Megyei Tanács tanácsosának tájékoztatása szerint a komplex rehabilitációra készült határon átnyúló, úgynevezett tükör–projekt keretében már idén szeretnének uniós forrásokra pályázni, s a beruházási terveket az unió 2013-ig tartó fejlesztési ciklusában szeretnék megvalósítani. Mint mondta: az egész Túr-medencének együtt kell mûködnie a nemes célok megvalósításában.
– Ahogy a Túrhoz viszonyulunk, úgy viszonyulunk saját magunkhoz is – utalt a programnak a folyó mentén élõk számára emberibb létet is teremtõ hozadékára Tilki Attila, az érintett magyar kistérség központjának, Fehérgyarmatnak a polgármestere. Hangsúlyozta: a Túr mentén a határon innen és túl található 49 településnek a fejlõdését is szolgálja majd a beruházás, hiszen a remények szerint fellendíti a régióban az idegenforgalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!