ERDON Eletmód

2016.04.13. 13:00

Élő közvetítési a Facebook-on

Élő közvetítést (Live Stream) vezet be a Facebook, avagy mobiltelefonjaink segítségével bármikor élő képet és hangot közvetíthetünk a neten keresztül, illetve követhetjük is a világ bármelyik pontján publikusan indított közvetítéseket. A Facebook Messenger üzenetküldő applikációjában is számos újdonság kerül(t) élesedésre.

Élő közvetítést (Live Stream) vezet be a Facebook, avagy mobiltelefonjaink segítségével bármikor élő képet és hangot közvetíthetünk a neten keresztül, illetve követhetjük is a világ bármelyik pontján publikusan indított közvetítéseket. A Facebook Messenger üzenetküldő applikációjában is számos újdonság kerül(t) élesedésre.

A Facebook mindig remek érzékkel szimatol és csap le a trendekre, legfrissebb potenciálokra, melyekkel elsőként vagy az elsők egyikeként élve új jelenségeket, hype-okat is teremt – emlékezzünk csak az Instagram fotó filteres alkalmazásra, amelyet egymilliárd dollárért vásárolt fel, mára pedig a lét minden szegmensébe beszivárogtak az Instagram profilok, a céges szférától egészen az óvodásokig. Más szemszögű kritikusabb megközelítések szerint a Facebook felkapaszkodik minden trendre és anyagi, illetve technikai dominanciája révén egész egyszerűen megfojtja az alternatív megoldásokat és szereplőket.

A lapok még nincsenek leosztva

Jelenleg több kisebb élő közvetítést kínáló szereplő (Meerkat, Periscope) van jelen a piacon, de egyik sem rendelkezik még számottevő felhasználói bázissal, még csak a korai adoptáló felhasználók játékszere, így még bárki nyerhet, bárki leuralhatja a szegmenst. A Facebook hatalmas előnye, hogy a havonta körülbelül 1500 millió aktív felhasználója számára élesítette az élő közvetítést, míg a többi piaci szereplő maga kell összegyűjtse a kis felhasználói táborát.

 

Arcunkba tolt Facebook Live Stream

Az Androidos és iOS-es mobil platformokra érkező frissítésekben kiemelt helyet kap az élő stream rögtön a hírfolyam és az értesítések mellett.

Az élő videós panelen első lépésben különböző témakörökre lehet feliratkozni, és amint az adott témában közvetítés indul, arról a felhasználó értesítést kap. Ugyanezen panelen lehet majd saját élő közvetítést is indítani. A felhasználó dönthet arról, hogy milyen hallgatóságnak közvetít, egyetlen barátnak, pár családtagnak vagy teljesen nyilvánosan mindenkinek. A nézők meghívhatnak másokat is a közvetítésbe. A stream egyirányú, tehát nem konferencia, hanem tévéközvetítés jellegű. Az új felület lassan és fokozatosan élesedik. A szerencsések számára a baloldalon már megjelent a Live Map menü, ahol is egy világtérképen válszthatja ki a megtekinteni kívánt közvetítő pontot, állóképes előzetesek alapján. Amint a közvetítésre kattint, már indul is az élő videó és a hang. A Facebook az amatőr tartalmak mellett exkluzív, professzionális közvetítéseket is szeretne partnerként megnyerni magának.

Zuckerbergnek szenvedélye az élő videós közvetítés

Jelen pillanatban zajlik tehát a harc a piaci szereplők között, ebben az időszakban osztják fel maguk között az élő videós közvetítések piacát. A Facebook pedig láthatóan véresen komolyan veszi ezt, amit jól mutat az is, hogy Mark Zuckerberg elnök-vezérigazgató korábban azt nyilatkozta, hogy egyenesen "megszállottja" a témának, elsődleges prioritássá emeli azt a Facebooknál. A Zuckerberg-birodalomnál a területért felelős Fidji Simo szavai is alátámasztják ezt: "Tényleg hisszük, hogy a jövő az immerzívebb [szolgáltatásoké], ebben pedig nagy szerepet játszik [az élő videó]". Jól látható, mennyire fontos ez a szegmens a Facebook számára, és az immerzívitás, mint az egyes számú első személyű virtuális valóság minél tökéletesebb kialakítása. Az ehhez vezető úton pedig egy igen fontos lépés lehet a videós közvetítés szolgáltatása.

A Facebook Live működés közben:

Hirdetések a Facebook Messengerben

Egy másik újdonság a Facebook birodalomban, hogy szponzorált üzenetek kerülnek az üzenetküldő alkalmazásba, avagy hirdetések érkeznek üzenetként, így a már szponzorált üzenetek is üzenetként jelentkeznek hangban és vizuálisan is.

A vállalatok csak azoknak küldhetnek majd a Messengerben marketing célú üzeneteket, akikkel már egyszer kapcsolatba, pontosabban üzenetváltásba kerültek a Facebookon.

Az, hogy egy cég hány embernek küldhet üzenetet az még kidolgozás alatt áll, azonban a David Marcus, a Facebook üzenetküldésért felelős alelnöke szerint “egészen paranoiások ezzel kapcsolatban, és nem szeretnék, ha bárkivel rossz dolgok történnének” a Messengerben.

A Messenger fejlesztéséért felelős vezető azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nem minden reklámról kapnak értesítést a felhasználók, lehet olyan variáció is, amely szerint csak akkor találkoznak majd a szponzorált üzenettel az üzenetlistájuk tetején, amikor megnyitják az alkalmazást, tehát addig nem zavarja őket a személyes üzenettel összetéveszthető hangjelzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!