ERDON Eletmód

2016.03.07. 19:04

Rohamos léptekkel közelít a nagy Xerus, avagy érkezik az Ubuntu legújabb verziója

Április 21-én érkezik a legnépszerűbb linux disztribúció, az Ubuntu legújabb hosszútávú támogatást élvező verziója, a 16.04 LTS vagyis a Xenial Xerus. Ezen linux disztribúció képezi a Windows operációs rendszer legerősebb versenytársát is. Az LTS verzió 5 évig, vagyis 2021 áprilisáig lesz támogatott.

Április 21-én érkezik a legnépszerűbb linux disztribúció, az Ubuntu legújabb hosszútávú támogatást élvező verziója, a 16.04 LTS vagyis a Xenial Xerus. Ezen linux disztribúció képezi a Windows operációs rendszer legerősebb versenytársát is. Az LTS verzió 5 évig, vagyis 2021 áprilisáig lesz támogatott.

 

Ahogy azt már megszokhattuk, a számozás mellett minden Ubuntu verziót egy melléknév és egy állatnév párossal látnak el, így a legfrissebb kiadás a nagy Xerus nevet kapta, amely az emlősök osztályának rágcsálók rendjébe, ezen belül a mókusfélék családjába tartozó állatka. A Xerus is sok újdonságot magába rágcsált, ám ahogy hagyományosan az már lenni szokott, a hosszútávú támogatásra koncentráló verziókra nem annyira az új funkciókban való tobzódás a jellemző, sokkal inkább a letisztult, megbízható, stabil működés. A Canonical Ltd. idén azonban némileg változtatott a tradíción, ugyanis az elmúlt két évben a cég viszonylag keveset foglalkozott az operációs rendszer asztali verziójával, helyette a telefonokra, táblagépekre szánt Ubuntu Touch-ra fektette a hangsúlyt. Mint ismeretes, az Ubuntut Mark Shuttleworth dél-afrikai származású üzletember és cége, a Canonical Ltd. fejleszti. Az eddig elmaradt újítások így nem megszokott módon az LTS (hosszútávú támogatást élvező verzió) kiadásban érkeznek meg a rendszerbe.

Újdonságok a motorháztető alatt

Az egyik legfontosabb újítás a 4.4.2 LTS (Long Term Support - hosszútávú támogatást élvező verzió) Linux kernel használata, amely elsősorban a hardvertámogatás és a biztonság terén jelent előrelépést. A linuxok legfontosabb elemét, a linux alapú operációs rendszerek szívének a kernel fejlesztését végző Linus Torvalds saját becslése szerint az új kiadás mintegy 75 százalékát a különböző meghajtófrissítések adják és körülbelül 10 százaléknyit tesz ki a különböző processzorarchitektúrák jobb támogatása. Egy új SSD-technológia támogatása is bekerült a kernelbe.

Újdonságok a külcsínben

Az Ubuntu közösséget igencsak megosztó grafikus felhasználói felület, az Ubuntu saját fejlesztésű Unity-je is számos ráncfelvarrással érkezik, többek között az eddig oldalt elhelyezett alkalmazásindító már a kijelző aljára is áthelyezhető.

A korábbi Ubuntu kiadások talán legtöbbet kritizált eleme az Ubuntu Online keresője volt, amely a felhasználói keresésekről adatokat továbbított a Canonical felé, amely különböző célzott hirdetéseket jelenített meg a felhasználóknál. A Szabad Szoftver Alapítvány dorgálása után a problémát orvosolták, az online kereső többé nem közvetít adatokat a Canonical vagy harmadik felek (pl. Amazon) felé.

A jelenlegi kiadás még a régi grafikus felhasználói felülettel, a Unity 7-es verziójával érkezik, a 16.10-es verzió viszont már valószínűleg a Unity 8-al.

Csere, megújulás

Távozik a rendszerből az Ubuntu Szoftverközpontként ismert alkalmazásbolt, melynek helyét az átszabott kinézetű GNOME Software veszi át. Az új alkalmazásbolton még bőven van csiszolni való, jelenleg az érkező visszajelzések szerint alakítják, fejlesztik azt. Egy másik régóta várt funkció is bekerült a rendszerbe, a ZFS (Zettabyte File System) fájlrendszer támogatása, amely adatbiztonság terén hoz változást főleg a vállalati fájlrendszerekben.

Új csomagkezelő

Az Ubuntu 16.04-ben megérkezik a Snappy csomagok támogatása is, amelynek előnye a korábbi apt-get és deb csomagkezelőkkel szemben, hogy telepítés esetén nem érhet véget a folyamat "köztes" állapotban, az vagy sikeresen befejeződik, vagy marad a rendszer korábbi, telepítés előtti állapotban.

A linuxok közüli legnépszerűbb disztribúció és a Windows legnagyobb ellenfelének kiadási dátuma április 21. A türelmetlenebbek természetesen bármikor kipróbálhatják a disztribúció béta verzióját is bármely grafikus felhasználói motorral (KDE, LXDE stb). A béta verziók azonban kizárólag tesztelésre alkalmasak, nem garantálnak stabil felhasználói élményt vagy biztos munka"környezetet".

 

Concept Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!