ERDON Eletmód

2016.03.14. 17:02

N+1 újdonság a készülő Android N-ben

A vártnál jóval korábban mutatta be a Google a legújabb, legnépszerűbb telefonos operációs rendszer, az Android legújabb verziójának fejlesztői előzetesét, melynek kódneve: Android N. Az új verzió óriási fejlesztői változásokat hoz, teljesen új alapokra helyezi az Androidot. Felhasználói szempontból kevésbé látványos a fejlődés.

A vártnál jóval korábban mutatta be a Google a legújabb, legnépszerűbb telefonos operációs rendszer, az Android legújabb verziójának fejlesztői előzetesét, melynek kódneve: Android N. Az új verzió óriási fejlesztői változásokat hoz, teljesen új alapokra helyezi az Androidot. Felhasználói szempontból kevésbé látványos a fejlődés.

Oszd meg és uralkodj

Az egyik legnagyobb újítást az osztott képernyős mód bevezetése jelenti, amelynek köszönhetően egyidejűleg két applikációt is futtathatunk és jeleníthetünk meg a kijelzőn, így két ablak információit is figyelhetjük egyszerre. Az osztott képernyős mód, avagy a párhuzamos futtatás eddig csak az ellenfél, az Apple mobil operációs rendszerében, az iOS 9-ben létezett. Az Android N-el kezdődőleg ez a rendszer is hivatalosan támogatni fogja az osztott képernyős működést telefonokon, tableteken, illetve kép a képben módot okos TV-ken.

A Google alapértelmezésben kapcsolja be ezt a funkciót, ami némi többletterhet ró az app fejlesztőkre, de természetesen van lehetőség letiltani az osztott képernyős üzemmódot.

 

Asztalosodik az Android

Az előzetes verziót behatóbban tesztelő szakavatott szemek szerint az osztott képernyő mellett az ablakos futtatás is várható, ami a Windows 10 mobil rendszereiben már ismert funkció, vagyis már képesek asztali (desktop) környezetben is futni – most ilyen irányú lépéseket sejthetünk az Android háza táján is. Ezáltal a nagyobb képernyős eszközökön lehetővé válik az ablakban futó applikációk szabad méretezése, mozgatása, húzogatása az asztali gépeken már megszokottak szerint. A régi tendencia tovább folytatódik, mely szerint a mobil eszközök és az asztali számítógépek hardverei, illetve szoftverei egyre inkább közelítenek egymáshoz, egyre inkább hasonlítanak és átjárhatóak.

 

Hatékonyabb értesítési sáv

Az Android értesítési sávja is új funkciókat kap, például az értesítésben lehetőség van közvetlen válaszadásra is, illetve a rendszer eleve biztosít a fejlesztők számára néhány értesítési sablont, ezáltal az értesítések is látványosabbak és változatosabbak lehetnek.

Kisebb dózisokban eszi az akkumulátort, avagy okosodik a Doze

Változik a Doze, vagyis az Android energiatakarékos üzemmódja is, amely korábban csak akkor állította le az appok háttérben való futását és kapcsolta energiatakarékos üzemmódba a telefon hardverét, ha hosszabb ideig letettük a telefont egy vízszintes felületre, és hagytuk mozdulatlanul mondjuk éjszakára az asztalon. Az új Doze az Android N-ben már jóval szigorúbb lesz, a takarékos mód szinte bármikor bekapcsolhat, amikor a kijelző nem aktív. Természetesen ez is több környezeti változó figyelembevételével fog történni. A fejlesztők számára azonban immár a bekapcsolt Doze lesz az alapállás. A már meglévő appok működését ennek megfelelően kell majd átírni.

 

A Data Saver az adatforgalommal is takarékoskodik

További hasznos funkció kerül terítékre, a Data Saver mód, amelyet a felhasználó olyankor kapcsolhat be, amikor a szokásosnál kevesebb adatot szeretne forgalmazni, mert mondjuk roaming környezetben méregdrága a tarifa, vagy az adatforgalmi keretét lépi lassan túl. A Date Savert bekapcsolva a rendszer letiltja a háttérben futó appok adatforgalmát, illetve komoly spórolást léptet életbe. Akár a netről letöltendő képek felbontását is jóval kisebbre veszi, eleve kis felbontásban tölti már le.

Éjszakai üzemmód

Az egyik legörömtelibb hír a felhasználók számára, hogy a Google végre teljesítette azon kívánságukat, hogy legyen végre éjszakai mód. Immáron hivatalosan is létezik éjszakai üzemmód és sötét felhasználói felület,  így  már a rendszerben kalibrálható a kijelző több paramétere. Korábban csak külsőleg telepített appokkal volt lehetséges a fényerő adott szinten túl történő sötétítése vagy sötétebb tónusú színréteg alkalmazása a teljes képernyőn.

 

N mint Nutella?

A Google a legfrissebb operációs rendszereit mindig valamilyen édességről vagy süteményről nevezi el. A pletykák szerint az Android N kódnévben az N a Nutellara utal.

 

És, hogy mikor fogyaszthatjuk végre? 

Az Android N stabil kiadása a Google hivatalos közlései szerint 2016 harmadik negyedévében esedékes, vagyis valamikor a nyár végén. A stabil kiadás előtt július körül érkezik egy újabb előzetes verzió és augusztus-szeptember környékén érkezhet a végleges verzió.

 

A Java még hátra van

Fejlesztői szemszögből talán a legfontosabb újítás, hogy az Android N-nel a Java 8 egyes képességei támogatottá válnak; ez azonban végfelhasználói szempontból kevéssé látványos.

Bár a Google már elérhetővé tette a rendszer első béta verzióját, azonban sokak joggal feltételezik, hogy az igazán nagy durranásokat és komoly újdonságokat a Google a Google I/O fejlesztői konferenciára tartogatja. A Google I/O idei dátuma: május 18. – május 20. A konferencián további bejelentések várhatóak a Google Chrome böngészőt, a Google okos óráit, az önvezető autóinak fejlesztését, illetve az Android stratégiai jövőjét jelenthető Chrome OS-t illetőleg is.

 

Az N funkcióinak rövid bemutatása:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!