ERDON Eletmód

2010.06.28. 09:57

Melyik legyen?

<p>Abban az esetben, ha az adott minőségű termés áll rendelkezésünkre, a termék minőségének megfelelő készítményt állíthatunk elő.</p>

A zsenge termésből felöntőlével befőttet vagy zöldségkonzervet, túlérett gyümölcsből pedig lekvárt készíthetünk. Az előállítandó készítménynek megfelelő érettségi fokban szüretelhetjük le a termést, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy saját kertünk van. Befőtt készítéséhez az épp, hogy érett, még ropogós ó, zsenge termés a legalkalmasabb. Mélyhűtéshez a teljesen érett és beszíneződött zöldség és gyümölcs a legjobb. Aszalvány, dzsem, lekvár, sűrítmény előállításához a kissé túlérett termés a legmegfelelőbb.

Melyik tartósító eljárást válasszuk?
A rendelkezésünkre álló termés minősége, érettségi fok és lakóhelyi környezetünk adta lehetőségek számbavétele után az alábbi módszerek közül választhatunk:
 
Nyers
Nyersen csak teljesen ép, hibátlan, nem túl magas víztartalmú termést tárolhatunk. Megfelelő tárolás mellett a hideg, téli hónapokban is fogyaszthatunk nyers zöldségeket és gyümölcsöket.
Hátránya: a tárolni kívánt élelmiszer mennyiségétől és lehetőségeinktől függően, megfelelő tárolóhely szükséges ( pl. hűtőház vagy hűtőkamra, pince, verem, prizma, de legalább egy vízóraakna vagy egy fagymenetesen bélelt láda). A nyersen tárolt élelmiszereket nagy hidegben takarni, a túlmelegedés ellen pedig szellőztetni kell. A romlott terméseket el kell távolítani, mely utána remek komposztalapanyag lehet.
 
Erjesztés
 Erjesztéssel tartósíthatunk savanyított káposztát, uborkát, zöldbabot, számos savanyúságot, bort, sört, ecetet, tejtermékeket. Az erjesztéssel tartósított zöldség, gyümölcs és tejtermék bioaktív anyagokban gazdag, természetes élelmiszer és ital. Hátránya, hogy a savanyított zöldségféléket állandóan el kell lepni a felöntőlének. Így is csak korlátozott ideig tárolhatók.
 
Mélyhűtés
Mélyhűtéssel a teljesen érett, de kemény állagú termést érdemes tartósítani. A hó hatására könnyen bomló C-vitamin nem károsodik a mélyhűtéssel tartósított élelmiszerekben. Hátránya ám, hogy csak meghatározott ideig tárolhatjuk az élelmiszereket a fagyasztószekrényben.
A felsorolt eljárások közül a mélyhűtést a rendelkezésre álló készülék használati utasítása alapján kivitelezhetjük. Arra ügyeljünk, ha a mélyhűtendő élelmiszerek csomagolásához fóliahegesztő készüléket vásárolunk, olyan terméket válasszunk, melyet ún. „vákuumcsonkkal” is elláthatjuk. Így a tárolás ideje alatt, távol tarthatjuk élelmiszereinktől, a levegő oxigénjét.
 
Aszalás vagy szárítás
Aszalással vagy szárítással a teljesen érett, nem túl magas víztartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, gombákat, fűszer-és gyógynövényeket, virágokat tartósíthatjuk. A szárított termékeknek csekély a súlya, így kis helyen is elférnek, nem romlanak. Hátránya, hogy a tárolás időtartalma alatt fokozottan kell védeni a termést a rovarkártevőktől és a por ellen.
 
Befőzés
Befőzéssel az éppen, hogy érett „konzerv zsenge” terméseket tartósítjuk. A megfelelő gyümölcsfajta kiválasztásával utolérhetetlen ízkompozíciót kapunk. Hátránya, hogy az üvegekben tárolt készítményeknek nagy a súlya és a helyigénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!