ERDON Eletmód

2010.02.01. 18:18

Fontos a kihúzott fogak pótlása

<p>Szatmár megye - A fogaink, ezáltal egészségünk megőrzése érdekében elkezdett sorozatunkban most a hiányzó <strong>fogak pótlásá</strong>val foglalkozunk, mely már egyetlen fog hiánya esetén is nagyon fontos.</p>

Feladatunk nemcsak a hiányzó fogak helyettesítése, hanem a fogelvesztés következtében kialakuló működési és esztétikai zavarok kezelése, a fogatlanság miatt később kialakuló elváltozások megelőzése, hangsúlyozta Fodor István fogszakorvos. Foghiány következtében megbomlik a fogazat egysége. Az sokak által ismert, hogy a fogak hiánya az elégtelen rágás (rágóképesség csökkenés) miatt emésztési nehézségeket okoz, a rosszul megrágott étel pedig gyomorpanaszokat idéz elő és fekélyek kialakulásához is vezethet. A fogak elvesztésével az esztétika is sérül, hiszen a hiányos fogsor nem szép látvány, és a mosoly sem túl megnyerő, ezért gyakori, hogy a hiányos fogsorral rendelkező személyekben pszichés gátlások alakulnak ki, egyszerűen nem mernek mosolyogni, mondta el tapasztalataira alapozva dr. Fodor István. A fogak hiányával az arckifejezés is megváltozik, hiszen megbomlik az arc harmóniája, a vonások is megváltoznak, az izmok elvesztik támaszukat, ezzel pedig a redők mélyülnek. A húzás során eltávolított fogak nem csupán esztétikai problémát jelentenek a páciensek számára, a hangképzés is zavart szenved, mivel megváltozik a szájüreg alakja, térfogata, a nyelv helyzete és formája, mely kellemetlenséghez vezet.

További romláshoz vezet

Az egymással szemben lévő fogaink igénylik az érintkezést, amennyiben ez megszűnik, annak több káros következménye lehet, kiemelkedhetnek a hiánnyal szemben (fölötte vagy alatta) lévő fogak, meglazulhatnak, illetve csökken a rágóképességük. A foghiány mellettiek szintén keresik az érintkezést. Ilyenkor sokszor bedőlnek, vagyis elveszítik stabilitásukat. Ez a gond fokozottan jelentkezik, ha nem egy, hanem kettő, esetleg több egymás melletti fogat távolítanak el, hiszen a maradék fogak túlterhelté válnak, ezáltal fokozódik a kopásuk, hívja fel a figyelmet fogorvos. Dr. Fodor István végezetül annyit tanácsol mindenkinek, hogy megfelelő gyógyulási idő után, minél hamarabb pótolják elveszített fogaikat, melyre számos lehetőség áll rendelkezésükre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!