ERDON citoyen

2014.03.04. 16:10

Az alapértékek tiszteletben tartásának folyamatos ellenőrzését szorgalmazza az EP

Az Európai Parlament (EP) Strasbourgban állást foglalt amellett, hogy az Európai Bizottság, vagyis az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye hozzon létre mechanizmust annak folyamatos vizsgálatára, tartják-e magukat a tagállamok az EU alapértékeihez - közölte csütörtökön az EP sajtószolgálata.

Az Európai Parlament (EP) Strasbourgban állást foglalt amellett, hogy az Európai Bizottság, vagyis az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye hozzon létre mechanizmust annak folyamatos vizsgálatára, tartják-e magukat a tagállamok az EU alapértékeihez - közölte csütörtökön az EP sajtószolgálata.

A 312 szavazattal, 244 ellenszavazat és 27 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint a jogsértések esetére az ellenőrző rendszer eszköztárában többféle büntetést, például az uniós források befagyasztását is indokolt lenne szerepeltetni. A javaslat értelmében rendszeresen és objektív kritériumok alapján ellenőriznék, hogy a tagországok továbbra is megfelelnek-e az uniós csatlakozásukkor elfogadott feltételrendszernek, az úgynevezett koppenhágai kritériumoknak.

A EP néppárti frakciója és a Fidesz EP-képviselőcsoportja elutasította a Louis Michel belga liberális politikus által készített jelentést.

"Az EP baloldali többsége által elfogadott dokumentum sérti a tagállamok szuverenitását, és aláássa az Európai Unió egységét" - írták közleményükben a fideszes EP-képviselői. Szerintük az elfogadott dokumentum túlterjeszkedik az Európai Parlament hatáskörén, és szembemegy a szerződések szellemével, ezáltal megbontja az uniós szervek közötti hatásköri egyensúlyt.

"A ma megszavazott Michel-jelentéssel a baloldal a néppárti kormányokkal szembeni hasonló támadásokra szeretne magának jogalapot teremteni" - hangsúlyozták.

Az elfogadott állásfoglalásban az EU-alapszerződés 7. cikkének a felülvizsgálatát is kérik. Ez a cikk szól az uniós értékek súlyos megsértésének kockázatáról. A jogszabályi szöveg felülvizsgálatának az állásfoglalás szerint az lenne a célja, hogy egyértelműen megkülönböztethető legyen egymástól a kockázat fennállásának, illetve a konkrét jogsértésnek a fázisa. A javaslat értelmében független, elismert alapjogi szakemberekből álló testületet, az úgynevezett koppenhágai bizottság vizsgálhatná azt a kérdést, hogy a tagállamok megsértik-e az alapszerződés 2. cikkében felsorolt uniós értékeket.

Az állásfoglalás kitért arra, hogy a nemzeti vagy nyelvi kisebbségek jogainak uniós szintű védelmet kell nyújtani. Ezzel kapcsolatban Bauer Edit szlovákiai magyar néppárti EP-képviselő nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy a jelentés készítése során ő maga több, mint nyolcvan módosító javaslattal javította a szöveget, és ezek jelentős része a nemzeti kisebbségekre összpontosított.

"A korábbi alapvető jogokkal foglalkozó jelentésekben is sikerült rámutatni a nemzeti kisebbségek hátrányos helyzetére, de mivel a kisebbségi jogok tagállami hatáskörbe tartoznak, ezért több tagállam képviselője mindent megtett, hogy ez a téma ne kapjon uniós teret. Idén végre sikerült áttörést elérni" - írta Bauer. Mint fogalmazott, politikai kompromisszum született, aminek köszönhetően az EP hangsúlyozza, hogy szükség van monitorozási folyamattal megerősített, átfogó uniós védelmi rendszerre a hagyományos nemzeti kisebbségek és regionális nyelvi csoportok számára.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az állásfoglalásról folytatott szerdai vitában elhangzott felszólalásában sürgette az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy támogassák a hatékonyabb uniós beavatkozást elősegítő mechanizmus felállítását. Úgy vélekedett, hogy a válság világossá tette pénzügyi, gazdasági értelemben a tagállamok egymásra utaltságát, és kikényszerítette a szorosabb integrációt.

"Nincsen azonban hatékony gazdasági unió szorosabb politikai integráció nélkül" - tette hozzá, és kijelentette: "az EU tehetetlensége az alapjogok védelmében kedvezőtlenül hat a gazdasági teljesítményre, és megkérdőjelezi az unió hitelességét a nemzetközi kapcsolatokban is."

"The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament s grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liable for direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!