ERDON citoyen

2014.02.23. 13:52

EP-választás - Uniós szinten orrhosszal vezetnek a szocialisták

Ha most lennének az európai parlamenti (EP-) választások, uniós szinten orrhosszal a szocialisták nyernének a jobbközép Európai Néppárt előtt - derül ki a szerdán közzétett első összesített kutatási eredményekből.

Ha most lennének az európai parlamenti (EP-) választások, uniós szinten orrhosszal a szocialisták nyernének a jobbközép Európai Néppárt előtt - derül ki a szerdán közzétett első összesített kutatási eredményekből.

A felmérés azt összegzi, hogy az EP jelenlegi frakciói hogyan szerepelnének, és ez alapján arra az eredményre jutott, hogy a balközép Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportja lenne a legnagyobb 221 mandátummal a jelenlegi 194 helyett, míg a néppárti frakció a mostani 275-ről 202 fősre zsugorodna össze.

A felmérés emellett a rendszerkritikus, euroszkeptikus vagy egyenesen unióellenes politikai erők erősödését jelzi a radikális baloldaltól egészen a jobbszélig. Hozzáteszi ugyanakkor az elemzés, miszerint nem zárható ki, hogy új frakció is alakul, például a francia, a holland, az osztrák, a flamand, az olasz és a svéd szélsőjobb jelöltjeiből, ha sikerül megfelelniük a frakcióalakítás követelményeinek, vagyis közös nevezőre tud jutni legalább hét tagállamból minimum 25 EP-képviselő. Ebben az esetben a néppárttól jobbra négy frakcióban is ülhetnek még politikusok. Az új radikális frakció mellett a függetlenek soraiban, az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az euroszkeptikus Szabadság és Demokrácia Európája frakciójában. A pillanatnyi erőviszony alapján jelentős erősödést könyvelhet el a radikális baloldal is, amely 35-ről 56-ra növelhetné képviselői számát.

Az elemzés szerint a jobb- és a balszél erősödése afféle "nagykoalíciós" politizálásra kényszerítheti a centrista pártokat, és ez már az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor megmutatkozhat. Egy jelentős euroszkeptikus, populista tömb kialakulása az EU politikájára is nagyobb hatással lehet, ezek az erők ugyanis várhatóan elleneznék a gazdasági és monetáris unió elmélyítését, az uniós polgárok teljes mozgásszabadságát és az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezményt.

A felmérés összesített eredménye szerint mind a liberálisok, mind a zöldek frakciója zsugorodna. A zöldek a mostani 58 helyett 44 mandátumot szereznének, a liberálisok pedig 85 helyett 64 képviselői helyhez jutnának az új strasbourgi patkóban.

A tagállamokra lebontott felmérés alapján az Ipsos, a Tárki és a Medián január 9. és 29. között rögzített adatai szerint Magyarországon az Európai Néppárthoz tartozó Fidesz-KDNP a voksok 48 százalékát kapná, és ezzel 10 képviselőt küldhetne az uniós parlamentbe. Az MSZP 20 százalékos eredménnyel 4 mandátumot szerezne. A Jobbik a voksok 12 százalékát kapná, és három képviselői helyhez juthatna. Ezen kívül pedig a Demokratikus Koalíció kapna még 6, az Együtt 2014 pedig 5,7 százalékot, amivel 2-2 képviselőt küldhetnének Strasbourgba.

"The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament s grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liable for direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!