ERDON Bulvár

2010.12.30. 17:45

A bolíviai kormány csalta tőrbe Rózsa-Floreséket?

<p>A bolíviai titkosszolgálat bérelte fel Eduardo Rózsa Florest és társait, akiket később azzal vádoltak, hogy a bolíviai elnök életére törtek - írta csütörtökön az El Pais című spanyol lap a WikiLeakstől kapott amerikai diplomáciai táviratra hivatkozva. A La Paz-i amerikai nagykövetség egy, az esetet jól ismerő informátor beszámolóját rögzítette. Szerintük az Santa Cruz városában tömörülő ellenzék lejáratása volt a cél.</p>

Tavaly áprilisban a bolíviai hatóságok egy szállodában rajtaütöttek egy csoporton, amelynek tagjai a vádak szerint Evo Morales elnököt akarták meggyilkolni gazdag Santa Cruz-i ellenzékiek utasítására. Az akció során a magyar állampolgársággal is rendelkező Eduardo Rózsa-Florest, a romániai magyar Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert megölték. Két társukat élve fogták el. A bolíviai-horvát Mario Tadicot és a magyar Tóásó Elődöt most börtönben tartják. A bolíviai hatóságok két hete emeltek vádat 39 ember, köztük ellenzéki politikusok ellen, a Morales elleni állítólagos merényletkísérlet miatt.

A La Paz-i amerikai nagykövetségnek egy, a helyzetet jól ismerő, és szavahihetőnek bizonyult ember azt állította: a csoportot a bolíviai hírszerzés bérelte fel, hogy tőrbe csalják őket. Az állítólagos terrortámadást csak arra akarta felhasználni Morales baloldali kormánya, hogy a Santa Cruz városa körül tömörülő ellenzék elleni akciókat igazolja - írta az El Pais.

Az amerikai nagykövetség értesülései szerint Rózsa-Florest, Magyarosit és Dwyert a bolíviai titkosszolgálat emberei gyilkolták meg, majd hamis bizonyítékokat helyeztek el szállodai szobájukban. Tóásót és Tadicot állítólag azért nem ölték meg, mert nem tudtak az összeesküvésről, és szemtanúként akarják őket felhasználni a kormány igazának biztosítására. A két férfit megkínozták - közölte az El Pais.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!