ERDON Bulvár

2010.11.24. 13:51

Bányarobbanás: nincs túlélő

<p>Nincs már remény arra, hogy túlélőre bukkanjanak az új-zélandi bányában – jelentette be szerdán Gary Knowles rendőrparancsnok.</p>

Közlése szerint újabb nagy erejű robbanás következett be a Pike River bányában, és a szakértők véleménye szerint a vájárok mindannyian odavesztek. „Úgy gondoljuk, hogy senki nem élte túl (a katasztrófát). Ez az egyik legtragikusabb esemény, amelyet rendőrparancsnokként meg kellett élnem” – fejezte ki sajnálatát Knowles.

Az új-zélandi Déli-sziget nyugati partvidékén lévő bányában múlt pénteken történt nagy erejű robbanás. A mentési munkálatokat a halálosan mérgező gázok és egy újabb detonáció bekövetkezésétől való félelem miatt nem kezdték meg. A szakemberek különböző robotok és elektronikus eszközök segítségével kutattak élet után a bányában, de hiába.

Szerda reggel a hatóságok még azt közölték, hogy folyamatosan monitorozzák a toxikus gázok szintjét, és amint a levegő minősége lehetővé teszi, a mentőcsapatok leereszkednek a bányába. Néhány órával később azonban újabb nagy erejű robbanás történt a mélyben. „A detonációt a gázoknak az elmúlt hat nap során történt felgyülemlése okozta, halálos elegyük lángra lobbantotta az egész bányát” – mondta el Tony Kokshoorn greymouth-i polgármester. „Ez utóbbi robbanás sokkal erősebb volt a péntekinél, és ez a lent rekedtek halálát jelenti. Ez a nyugati part legkomorabb órája” – tette hozzá a városvezető.

Peter Whittall, a Pike River bányavállalat ügyvezetője könnyes szemmel jegyezte meg, hogy a második detonáció volt az, amelynek bekövetkeztétől a legjobban féltek, és amelynek nyomán majdnem elképzelhetetlen, hogy bárki is élve kijöjjön a föld felszínére. A bányászok között az új-zélandi állampolgárok mellett két ausztráliai, két brit és egy dél-afrikai van.

A lent rekedt vájárok hozzátartozói nem tudnak napirendre térni a történtek felett, és felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy a szakemberek közvetlenül a szerencsétlenség után nem kezdték meg a mentési munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!