ERDON Bulvár

2010.06.08. 10:33

Orosz katonákat tartóztattak le, mert a lezuhant lengyel elnöki gép áldozatainak hitelkártyáit használták

<p>Kedden Oroszország megerősítette, hogy legkevesebb három katonát tartóztattak le, mert a gyanú szerint olyan hitelkártyát használtak, amely az áprilisban Szmolenszknél lezuhant lengyel elnöki gép egyik áldozaté volt.</p>

A lengyel hatóságok már vasárnap közölték: az orosz biztonsági szolgálat tagjait őrizetbe vették a visszaélés miatt, ám ezt hétfőn a moszkvai belügy tagadta. A varsói hatóságok szerint 6000 zloty (több mint 410 ezer forint) tűnt el az egyik utas kártyájáról. Összesen 11 tranzakciót hajtottak végre, az elsőt alig pár órával a katasztrófa után.

Az ITAR-TASSZ hírügynökség úgy tudja, hogy három sorkatonát tartóztattak le, akik a szmolenszki repülőtéren teljesítettek szolgálatot a baleset idején. A névtelenül nyilatkozó forrás szerint "már több bizonyíték is van arra, hogy bűnösek" a katonák az ügyben. A RIA Novoszty hírügynökség pedig arról számolt be, hogy négy embert hallgattak ki az ügyben, akiket már elengedtek, de csak azután, hogy írásban vállalták: nem utaznak el a városból.

A lengyel elnök gépe április 10-én zuhant le Szmolenszknél. Az államfő és kísérete a katyni mészárlás 70. évfordulójára rendezett megemlékezésre indult. A rossz látási viszonyok ellenére többször is megpróbált landolni a gép, amely végül a fákba akadt és lezuhant. Senki sem élte túl a katasztrófát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!