ERDON Bulvár

2010.04.09. 14:13

Merkel, a stratéga, Berlusconi, a selyemfiú

<p>Merkelt stratégának, Berlusconit selyemfiúnak nevezte pénteken a Süddeutsche Zeitung, amely azonban összeállításában egyáltalán nem a politikusi és nem is az emberi tulajdonságokat jellemezte. A német napilap annak járt utána, hogy melyik neves politikus csinált forradalmat az öltözködés terén.</p>

Az újság ennek kapcsán öt vezetőt emelt ki, a német kancellár és az olasz miniszterelnök mellett Kirchner argentin elnökasszonyt, továbbá Kadhafi líbiai államfőt és Kim Dzsong Il észak-koreai diktátort, aki a Süddeutsche Zeitung szerint a maga nemében divatdiktátor is.

Angela Merkelt a lap a színek stratégájának nevezte, utalva arra, hogy a kancellár forradalmasította a nadrágkosztüm viseletét. Tény, hogy a kancellárt a "női öltöny" nélkül kevesen látták, az újság szerint másféle ruhát csak akkor hord, ha operába megy. Az általa kedvelt összeállítás viseletét azonban a legmagasabb fokra emelte. A merkeli nadrágkosztümnek számtalan variációja van, és a kancellár nem csupán a színösszeállítással variál. Az alkalomhoz illő annak kiválasztása is, hogy hosszabb vagy rövidebb-e a blézer, keskenyebb-e vagy szélesebb a hátsó felvágás, ahhoz azonban nem fér kétség, hogy Angela Merkel mindenekelőtt a színek stratégája. A hírek szerint soha nem nyúl véletlenül a szekrénybe, és a naphoz illően mindig előre megtervezi, hogy milyen kosztümöt öltsön. A nadrág általában sötét, fekete, kék vagy barna, a blézer színeinek azonban rendkívüli szerepe van. Olykor komorabb, olykor csillogóbb, de legtöbbször sárga, rózsaszín, világoskék vagy piros. És szinte elengedhetetlen szabálynak számít, hogy a blézer annál "rikítóbb" színű legyen, minél több férfipolitikussal kerül lencsevégre. Nem véletlen, hogy az európai uniós vagy épp a G8-as csúcsértekezletek családi fotóin a kancellár a sok "szürke" férfi között csak úgy "csillog".

Silvio Berlusconit az újság egyfajta nemes selyemfiúnak keresztelte el. Az olasz kormányfő kedveli a sötét öltönyöket, de amikor igazán "elengedi" magát, azokhoz előszeretettel kék, de leginkább világoskék inget hord. És különösen a helyzet magaslatán érzi magát akkor, amikor ingén három gombot is kigombol, hogy - mint a lap írta - barnás mellkasát mutassa.

Amerika legelegánsabban öltöző politikusa az újság szerint Cristina Fernández de Kirchner, Argentína elnök asszonya. Az általa viselt kosztümök olykor színesek, olykor ezüstösek, olykor mélyfeketék a legkülönbözőbb díszítésekkel. Legutóbbi párizsi látogatása során a hírek szerint egy nap átlagosan ötször öltözött át. Az elegáns megjelentést elegáns ékszer "fűszerezi", Kirchner nyakán, fülében, karján, illetve ujjain 50 ezer dollárt visel, ebből egyedül kedvenc Rolex karórája 20 ezer dolláros. Kirchner otthoni gardróbja 95 négyzetméteres, öltözködésre pedig állítólag 350 ezer dollárt költ.

Kim Dzsong Il ruházkodásra fordított kiadásai aligha érik el ezt az összeget, az azonban bizonyos, hogy keki "overalljaival" az észak-koreai diktátor divatot teremtett. Németországban például különösen az idősebbek körében terjed a "Kim-öltözet", amely praktikus, kényelmes, továbbá mindent takar. És nem kell hozzá semmi más, csak egy Gucci napszemüveg, amely Kim Dzsong Ilt szokásos keki színű öltözete mellett még "vonzóbbá" teszi. Mint ahogy a Süddeutsche Zeitung szerint Kadhafi líbiai elnököt is ellenállhatatlan "beduin öltözete".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!