ERDON Bulvár

2010.04.16. 14:57

LENGYEL ELNÖK: Mégsem marad el a gyászszertartás és a temetés hétvégén

<p>Lengyelországban megtartják a néhai elnök, Lech Kaczynski és felesége búcsúszertartását szombaton, valamint a temetésüket vasárnap, a vulkáni hamufelhő ellenére - közölte pénteken a varsói elnöki hivatal helyettes vezetője.</p>

Egyelőre azonban nem tudni, hogy a temetésre meghívott külföldi vendégek repülői hol fognak leszállni, mivel a landolásra kijelölt krakkói repteret is lezárták.

"A család kérése az, hogy a búcsúztatási illetve a temetési szertartásban semmilyen körülmények között ne legyen változás, vagyis minden a tervek szerint folytatódjon" - mondta Jacek Sasin Varsóban riportereknek.

Jacek Sasin péntek délelőtt még azt nyilatkozta az RMF lengyel kereskedelmi rádiónak, hogy elhalaszthatják a repülőszerencsétlenségben meghalt lengyel elnök, Lech Kaczynski és felesége vasárnapra tervezett temetését, a vulkáni hamu miatt kialakult légiközlekedési káosz miatt. A temetés elhalasztása egy "nagyon komoly lehetőség, amelyet mindenféleképpen meg kell fontolni" - fogalmazott az elnöki hivatal helyettes vezetője délelőtt.

A halasztás lehetősége azért merült fel, mert a szerdán kitört izlandi vulkán hamuja miatt a teljes lengyel légteret le kellett zárni. A lengyel polgári légügyi hatóság péntek reggeltől rendelte el a lengyel légtér zárlatát. A krakkói repülőtéren szállna le a temetésre érkező külföldi küldöttségek 80 százaléka vasárnap reggel.

Justyna Zajaczkowska, a krakkói reptér szóvivője egy lengyel magántévének pénteken azt mondta: két nap látható át az időjárási előrejelzésekben, ezért várni kell, hogy milyen információk érkeznek a levegő tisztaságáról. "Mi azért mindent megteszünk, hogy felkészültek legyünk a vendégek fogadására, ha úgy adódik" - mondta a szóvivő. Szakértők szerint napokba is telhet, mire kitisztul az észak-európai légtér, amelyet az Eyjafjallajokull nevű izlandi vulkán hamuja terített be.

Lech Kaczynskit és feleségét a krakkói vár katedrálisában helyezik végső nyugalomra. A temetésre több tucatnyi külföldi állam- és kormányfőt várnak. Lengyel tisztségviselők csütörtökön azt közölték, hogy majdnem nyolcvan repülőgép szállna le vasárnap délelőtt a krakkói repülőtéren egy hat és fél órás időszak alatt. A temetésre érkező előkelőségek közül néhányan egy Krakkótól száz kilométernyire található repülőtérre érkeznének, az eredeti tervek szerint. A temetésre Lengyelországba érkezik egyebek mellett Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!