ERDON Bulvár

2010.04.20. 16:29

Landolt Floridában a Discovery

<p>Leszállt a floridai Kennedy Űrközpontban a Discovery űrsikló - közölte kedden az amerikai űrkutatási hivatal.</p>

A NASA szerint az űrsikló helyi idő szerint reggel kilenc óra után, biztonságban ért földet, miután előbb hétfőn, majd kedd hajnalban is eső és köd miatt elhalasztották a leszállást.

A Discovery 14 napos missziója több rekordot is jelentett: most először volt egyszerre négy nő a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), és szintén ez volt az első alkalom, hogy egyszerre két japán asztronauta tartózkodott a kozmoszban. Az űrsikló több tonnányi utánpótlást, tudományos felszereléseket, köztük a külső szerelési munkákhoz szükséges űrruhákat szállított az állomásra.

Ez volt a NASA idei második, míg a Discovery űrsikló utolsó előtti útja. Ősszel ugyanis az egész, 1981-ben forgalomba állított flottát nyugdíjba küldik. Addig azonban május közepén az Atlantist, július végén pedig az Endeavourt lövik fel. Az utolsó küldetést szeptember közepére tervezik a Discovery űrsiklóval. Azt követően már csak az orosz Szojuz űrhajó szállít majd embereket a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!