ERDON Bulvár

2010.04.11. 10:07

Komorowski az ideiglenes lengyel államfő

<p>A szombati rendkívüli kormányülés Lengyelországban gyakorlatilag semmilyen államszervezeti kérdésben nem hozott döntést, így a lengyel államfő, Lech Kaczynski tragikus halálát követően az alkotmány értelmében a házelnök, Bronislaw Komorowski tölti be az elnöki tisztséget.</p>

Szabó Márk, a Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint bonyolítja a politikai helyzetet, hogy a Polgári Platformban (PO) tartott belső előválasztás eredményeképpen épp a házelnök lett volna a Jog és Igazságosság Párt (PiS) színeiben induló, a szombati repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztő Lech Kaczynski kihívója. Mint hozzátette, a kormánypárti PO politikusának jó esélye lett volna arra, hogy legyőzze az ellenzéki PiS által támogatott elnököt; a jobboldali párt most minden eddiginél súlyosabb veszteséget szenvedett, ugyanis az államfő mellett a párt szinte teljes vezetősége a gépen lelte halálát. A rendkívüli helyzetre való tekintettel azonban Lengyelországban senki nem foglalkozik még ezekkel a kérdésekkel, a Tusk miniszterelnök által összehívott kormányülés első intézkedése az egyhetes nemzeti gyász elrendelése volt - mutatott rá az elemző.

A tragikus baleset ugyanakkor véleménye szerint minden bizonnyal meghatározza majd a következő, előre hozott elnökválasztás kampányának hangulatát. Szabó Márk úgy véli: a tragédia a PO és a PiS közötti nyílt konfliktus enyhüléséhez vezethet, hiszen az államfő halálának árnyékában nyilvánvalóan mérsékeltebb politikai csatározásokra lehet számítani. Oroszországban helyi idő szerint szombaton kora reggel zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt is szállító repülőgép. A lengyel elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója. A gépen utazott a lengyel központi bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, továbbá számos más állami és kormányzati tisztviselő. Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére. Az illetékes orosz hatóságok közlése szerint a szerencsétlenséget a gép utasai közül senki nem élte túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!