ERDON Bulvár

2010.04.20. 14:13

Csökken a vulkán aktivitása, a járatok fele elindulhat

<p>A keddre tervezett repülőjáratoknak nagyjából a fele repülhet kedden az európai légtérben - közölte az európai légi forgalom biztonságáért felelős Eurocontorol. Közben izlandi szakértők bejelentették, hogy csökkent a légiközlekedési káoszt okozó vulkán aktivitása, és már alig lövell ki magából hamut. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) pedig közölte, hogy a hét második felében már az Északi-sark felé fogja fújni a szél a hamut.</p>

Az Eurocontrol várakozás szerint kedden nagyjából 14 ezer repülőjárat használhatja az európai légteret. Ez nagyjából a fele az átlagos keddi forgalomnak - áll a brüsszeli székhelyű szervezet közleményében. Az Eurocontrol adatai szerint előző hét csütörtök óta összesen 95 ezer járatot kellett törölni Európa felett.

Közben izlandi szakértők közölték, hogy nem erősödik a vulkán aktivitása, és egyértelműen kevesebb hamut lövell ki. Egy, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó geofizikus elmondta: meglepődött azon a hétfő esti brit nyilatkozaton, amely szerint a megnövekedett aktivistás miatt újabb korlátozásokat vezetnek. Az izlandi meteorológiai szolgálat egyik munkatársa szerint a 24 órával korábbi kitöréskor felszállt hamu érhette el Nagy-Britanniát.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) közben bejelentette, hogy a vulkánból felszálló hamu várhatóan a hét második felében irányt változtat, és az Északi-sark felé kezd áramlani. Egy Izland felett várhatóan kialakuló alacsony nyomású rendszer meg fogja változtatni a szél irányát, ezen kívül esőt is hoz majd, ami segít "kimosni" a hamut a levegőből.

A WMO úgy értesült az izlandi hatóságoktól, hogy már kevesebb füst tör fel a vulkánból, és csak háromezer méteres magasságba jut. Az első kitörések kilencezer méter magasságba juttatták a hamut. Ráadásul a mostani, kisebb kitörések után fehérebb füstoszlopot figyeltek meg, ami arra utal, hogy az főleg gőzből áll, és alig van benne a repülőgépekre veszélyes anyagokból.

Közben a német hatóságok bejelentették, hogy egészen kedden este nyolc óráig kitolták a részleges légtérzárat. A hatóságok ugyanakkor egyes esetekben különleges engedélyt adnak alacsonyan szálló repülőgépeknek.

A holland közlekedésügyi hatóság közölte, hogy részlegesen megnyitották a csütörtök délután zárva lévő légteret. A hatóságok egyenként döntenek arról, hogy engednek-e felszállni egyes gépeket. A KLM holland légitársaság azt közölte, hogy több mint harminc tengerentúli járatot indítanak el kedden a Schiphol repülőtérről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!