ERDON Bulvár

2010.03.25. 14:32

Névadó ünnepséget tartottak az ausztráliai "csodaelefántnak"

<p>Szabályos névadó ünnepség keretében a Pathi Harn névre "keresztelték" azt a kiselefántot, amely bő két hete született az ausztráliai Sydneyben, a Taronga állatkertben.</p>

Szülei származási helye után thai nevet kapott, amelynek jelentése csoda, és illik is a hím elefántbébire, hiszen viszontagságos születése után nem adtak neki sok esélyt az életben maradásra. A borjú rosszul feküdt az anyaméhben, ezért elakadt a szülőcsatornában. A szülésnél segédkező állatorvos csoport először halottnak nyilvánította, ám március 10-én óriási meglepetésre mégis élve jött a világra. Az állatkertben akkor "hihetetlen szerencsés fordulatról" beszéltek. Ez a kis ormányos a harmadik, amely az ázsiai elefántok tenyésztési programja keretében született Ausztráliában, és az első olyan a Taronga állatkertben, amely mesterséges megtermékenyítés után látta meg a napvilágot. A kiselefánt hivatalos nevét csütörtökön Frank Sartor ausztrál környezetvédelmi miniszter jelentette be. Elárulta azt is, hogy a névadó ünnepségen az elefántborjút nemcsak buddhista szerzetesek áldották meg szertartásosan, hanem a társadalom peremére szorult embereket segítő Exodus Alapítvány létrehozója, Bill Crews tiszteletes.

A Pathi Harn nevet több mint tízezer ember választotta ki egy listáról, amelyen összesen hét thai nevet jelöltek meg. A gondozók eleinte a Mr. Shuffles (Csoszogi úr) néven emlegették az ormányost születésének szokatlan körülményei miatt, de ez ma már nem való hozzá, mert a kiselefánt egészséges és vígan szaladgál fel-alá. "Korábban mindig az anyja alatt bujkált, szinte egész nap a lábai között maradt, de most előjön, körülnéz, játszik és dagonyázik a másik elefántbébivel, anyjával és nagynénjeivel" - mondta az állatkert szóvivője. Pathi Harn 116 kilóval született, naponta akár 12 liter tejet is megiszik, és mostanra már 130 kilót nyom - tette hozzá a környezetvédelmi miniszter, aki az elefánttenyésztési programot méltatva kiemelte, hogy mára mindössze 34 ezer vadon élő ázsiai elefánt maradt. A Taronga állatkert felnőtt elefántjai 2006-ban Thaiföldről érkeztek - olvasható az állatkert honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!