ERDON Bulvár

2010.03.09. 16:56

Meghalt Tito egykori harcostársa és élettársa, aki fiút szült neki

<p>96 éves korában meghalt Belgrádban a néhai jugoszláv kommunista vezető, Tito egykori élettársa, Herta Hass, aki gyereket is szült neki - közölte kedden a Tanjug szerb hírügynökség.</p>

Az asszony 1937-ben ismerkedett meg Josip Brozzal, vagyis mozgalmi nevén Titóval Párizsban, és néhány évvel később, házasságon kívül szült neki egy fiút, Misot, aki jelenleg horvát diplomata. Együttélésük idején Herta csatlakozott a jugoszláv partizánmozgalomhoz és követte Titót a boszniai főparancsnokságra, Jajcéba is. Egy Lordan Zafranovics nevű rendező filmet készített évekkel ezelőtt az asszonnyal, aki azt mondta neki, hogy Zágrábban éltek 1941-ig, amikor elhagyta őt Tito, és Belgrádba ment, ahol új viszonyt kezdett egy másik nővel.

Tito első felesége egy orosz nő volt, akivel a 20-as években kötött házasságot, amikor a Szovjetunióban élt és a Szocialista Internacionáléban dolgozott. A pár később elvált. Ebből a házasságból is született egy fiú, Zarko. A második világháborús győzelem után ismerkedett meg Tito a nála 32 évvel fiatalabb Jovankával, akit 1952-ben feleségül vett, így lett az asszony Tito 1980-ban bekövetkezett haláláig a jugoszláv first lady, miközben Titónak több viszonya is volt. A 84 éves Jovanka Broz Belgrádban él jelenleg. A néhai Jugoszlávia urának feleségét rögtön a férje halála után, 1980 májusában kirakták az elnöki rezidenciáról, s a kormány egyik vendégházában jelöltek ki számára ideiglenes lakóhelyet, ahol az óta is lakik.

A kilakoltatáskor valamennyi iratát, ruhái zömét, leveleit, archívumát, összes ékszerét elkobozták, köztük olyanokat is, amelyeket nem Tito feleségeként, külföldi hivatalos látogatóktól kapott, hanem maga vásárolt, vagy ismerősök, rokonok adtak neki. Jovanka Broznak nem volt se saját jogon kapott, se özvegyi nyugdíja. Rendszertelenül küldtek neki bizonyos ellátmányt, amelynek összege állandóan változott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!