ERDON Bulvár

2010.02.27. 11:52

Csaknem másfél milliárd eurós kárt okozott az ítéletidő Madeirán

<p>A madeirai regionális kormányzat 1,4 milliárd euróra becsüli a földcsuszamlások és árvizek következtében súlyosan megrongálódott infrastruktúra helyreállítási költségeit.</p>

A Portugáliához tartozó sziget újjáépítése várhatóan két évet vesz majd igénybe - mondta péntek este Alberto Joao Jardim, a régió kormányfője. A helyreállítás finanszírozásáról hétfőn kezd megbeszéléseket a helyi kormányzat Lisszabonnal. A portugál kormány korábban jelezte: kezdeményezni fogja az Európai Unió szolidaritási alapjának igénybe vételét. Az alap a 2002 nyarán Közép-Európát ért súlyos áradások után jött létre, azóta több mint egymilliárd eurónyi támogatást nyújtott természeti katasztrófa sújtotta tagállamoknak.

A legutóbbi, péntek este közzétett veszteségmérleg szerint az ítéletidő 42 ember halálát okozta Madeirán, nyolc személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Február 20-án nyolc óra leforgása alatt egyhavi mennyiségnek megfelelő csapadék hullott Madeirán. A sziget fővárosában, Funchalban káosz tört ki, a főútvonalak víz- és sártengerré váltak. Az áradat elöntötte az épületek földszintjét, az utcákon kidőlt fákat, köveket, gépkocsikat görgetett az ár. Több százan maradtak fedél nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!