ERDON Bulvár

2010.01.17. 10:48

Halálra ítélték Vegyi Alit

<p>Halálra ítélte a bíróság Ali Hasszan al-Madzsidot, közismertebb nevén Vegyi Alit - jelentette vasárnap az egyik iraki tévé. A néhai diktátor, Szaddam Huszein unokatestvére rendelte el a kurok elleni gáztámadást.</p>

Az Al-Arabíja tévé szerint a halabdzsai vegyifegyver támadás miatt mondta ki a bíróság bűnösnek Ali Hasszan al-Madzsidot. 1988-ban az iráni határnál lévő iraki kurd falura harci repülőkről mustárgáz, Tabun és VX ideggáz halálos elegyével töltött bombákat dobtak le. Ötezren haltak meg - az áldozatok kétharmada nő és gyermek volt. Ez volt a világon legsúlyosabb ilyen akció, amit civilek ellen hajtottak végre.

A támadásról Vegyi Aliként elnevezett egykori iraki vezetőt kötél általi halálra ítélték. Perében immár negyedszerre szabták ki rá a legsúlyosabb büntetést. Előzőleg a kurdok elleni népírtásban, a síita felkelés 1991-es vérbefojtásában, és az 1999-ben történt nedzsefi és bagdadi síiták meggyilkolásában találták bűnösnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!