ERDON Bulvár

2008.12.21. 13:51

Új kifutó az első pandapárnak

<p>Új kifutóval várják Tajvanon a tajpeji állatkertbe költöző első pandapárt. Az 5500 négyzetméter alapterületű, 300 millió tajvani dollárba kerülő pandaközpontot a múlt héten a látogatókkal is leteszteltették.</p>

Az óriáspandák természetes élőhelye a dél-nyugat kínai hegyvidéki bambuszerdőkben található. A természetvédelem jelképének számító medvék a diplomáciai kapcsolatok erősítésében is meghatározó szerepet játszanak. Nem ritka ugyanis, hogy Peking egy-egy történelmi súlyú eseményt pandák ajándékozásával tesz emlékezetesebbé.

„Pandadiplomácia”

A „pandadiplomácia” következő állomása Tajvan, amelynek a Kínai szárazfölddel való viszonya a Kínai Népköztársaság 1949-es kikiáltása után romlott meg. Az évtizedeken át ellenséges kínai-tajvani viszony idén kezdett enyhülni, miután a sziget és Kína szárazföldi része közötti békés politikai közeledés hívének számító Ma Jing-zsou tajvani elnök hivatalba lépett. A felek közeledésének egyik fontos mozzanata volt a hét elején, közel 60 év után újraindított rendszeres légi és tengeri összeköttetés Tajvan és Kína közötti. A jó viszonyra tekintettel pedig karácsony előtt egy nappal érkezik Tajpejbe Tuan Tuan és Jüan Jüan, akiket a lehető legnagyobb kényelemmel várnak. A pandák fedett lakhelye egy 254 és egy 210 négyzetméteres teremből áll, a falakon a természetes élőhelyükre, a szecsuani hegyvidékre emlékeztető festett háttérrel. A 18-22 Celsius fokot és 60-70 százalékos páratartalmat biztosító légkondicionált kifutók mellett az állatoknak egy 765 négyzetméter alapterületű kertet is berendeztek, amelyet egy 4 centiméter vastag hangszigetelő üvegfal választ el a látogatóktól. A tajpeji állatkert igazgatója szerint naponta 25 ezer ember lesz kíváncsi az állatokra, ami azt jelenti, hogy percenként 500 látogató fog elvonulni a kifutók előtt.

A hét elején tartott próbán 500 felnőtt és 900 gyermek vett részt, az üres pandaház előtt elhaladó kíváncsiskodóknak a hangszigetelés ellenére csendben kellett maradniuk, a leendő lakók nyugalma érdekében pedig már most is csak vaku nélkül fényképezhettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!