ERDON Bulvár

2008.04.15. 14:26

A sértések „kultúrája” országonként változik

<p>Mintegy 12 ezer különböző sértő szót gyűjtöttek össze tíz európai és amerikai egyetem diákjai ahhoz a tanulmányhoz, amelynek célja volt felmérni a közönséges szavak használatának sokszínűségét.</p>

A kutatók megállapították, hogy országonként világosan kirajzolódnak bizonyos tendenciák. Például a férfiassággal összefüggő kifejezések leginkább egyes mediterrán országokban uralkodnak, ahol a macsó szemlélet maradványai nehezen tűnnek el. Ez főleg Görörországra, de még inkább Spanyolországra jellemző. A nemi szervekre utaló szavak tipikusan a hollandoknál, a franciáknál, az olaszoknál és a briteknél, viszont csak nagyon ritkán fordulnak elő a lengyeleknél és az amerikaiaknál. A szexuális aktussal kapcsolatos sértések minden országban elterjedtek, de főleg Horvátországban és az Egyesült Államokban. Mindenhol vannak közönséges szavak a prostitúcióra, főleg a nőire, de az átlagnál több éppen Hollandiában és Franciaországban. Németországban a sértések gyakran történnek végtermékek emlegetésével és ezt a kutatók érdekes módon a németek tisztaságmániájával magyarázzák. Meglepő az is, hogy Norvégiában és Finnországban gyakran emlegetik a sátánt, ez másutt nem szokás. A legtöbb országban a nőket nem illetik csúnya szavakkal. Főként a mediterrán országokban adják meg nekik a tiszteletet. Németországban és Horvátországban azonban a nőket többet sértegetik, mint a férfiakat.

Kíméletlen nők

A nők nem viszonozzák a férfiak gálánsságát, nem kímélik őket, és úgy tűnik, különleges értéket tulajdonítanak az emberi intelligenciának, mivel sértéseik 52 százaléka az „ostoba” és a „hülye” variációinak felel meg. Ezeket a fogalmakat a férfiaknak csak 30 százaléka használja, ők inkább a fizikai tulajdonságokat veszik célba. Az International Journal of Intercultural Relations folyóiratban megjelent tanulmány, amelyből a La Repubblica című olasz napilap idézett, kiemeli, hogy a sértések sokfélesége mellett az olaszok sértéseik tárgyát nem terjesztik ki a tisztaság hiányára, a betegségekre és az ördögre. Igaz, néma gesztusrendszerük annál kifejezőbb.

Országonként változik, hogy „mit vágunk egymás fejéhez”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!