ERDON Bulvár

2008.03.14. 11:58

Lezárják a Mount Everestet

<p>Májusban minden a világ legmagasabb hegycsúcsára vezető utat lezárnak - jelentette be a nepáli turisztikai miniszter. Az ok: ekkor ér oda az olimpiai láng és meg akarják akadályozni, hogy a tibetiek elnyomása ellen tüntetők megzavarják a fáklya útját. <BR /></p>

"Május 1-je és 10-e között az expedíciós csapatok nem indulhatnak útnak a nepáli Everest alaptáborból" - mondta Pritvi Szubba Gurung miniszter, aki elismerte, hogy kínai kérésre "zárják le" a hegyet. A 8848 méter magas hegy Nepál és a kínai uralom alatt levő Tibet határán fekszik. Az északi út Tibeten keresztül, a déli út - amelyen a hegy első meghódítói, Edmund Hillary és Tenzing Norgay is felment - Nepálon keresztül vezet a tibetiek által Csomolungmának nevezett hegycsúcsra.
A csúcstámadást a Magyar Everest Expedíció is május elejére tervezte, de a Kínai Hegymászó Szövetség valamennyi külföldi expedíciót kitiltott az Everest vidékéről a 2008-as tavaszi szezon idejére. Klein Dávid és Várkonyi László ezért e hét csütörtökről egy későbbi időpontra halasztotta indulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!