Bontás

2023.06.29. 14:19

Eltávolították az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított betonkereszteket

Fotó: Vlaicu Lajos

Erdon-összeállítás

A betonkeresztek csütörtök délután már nem voltak a temetőben – tájékoztatott a Hargita Népe

A hírt egyébként Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanácsának elnöke osztotta meg élő videóban a Facebookon. Az elöljáró kifejtette: ,,Dormánfalva felismerte, hogy így nem lehet továbbmenni”, hozzátette, hogy beért az utóbbi időben kifejtett tevékenységük. A Hargita Népe arról is beszámolt, hogy Dormánfalva Polgármesteri Hivatala által a katonai temetőben lévő ,,román parcellára” kiadott építési engedélyt a bíróság korábban törvénytelennek nyilvánította és elrendelte az állami pénzből épített 50 betonkereszt lebontását. A Hargita Népe egyik munkatársa csütörtök délután el is ment a helyszínre, akkor már a betonkeresztek nem voltak ott.

Dormánfalva város önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a sírkertben. Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon. 2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták ezt megakadályozni. Egy héttel az erőszakos cselekmények után az illetékes román hatóság tisztázta, hogy nem az úzvölgyi katonatemetőben nyugszik az a 149 román katona, akinek a névsorolvasása is részét képezte a temető erőszakos elfoglalása utáni ceremóniának. 2021. októberében a Bákói Táblabíróság jogerősen érvénytelenítette az önkormányzati határozatot, mellyel Dormánfalva közvagyonává nyilvánította a Hargita megyében található, Csíkszentmárton községhez tartozó úzvölgyi katonatemetőt. A 2022 ferbruárjában hozott alapfokú ítélet érvénytelenítette Dormánfalva polgármestere által kiállított 2018.12.17/69-es építési engedélyt a nemzetközi temető emlékművének és a román hősök ötven keresztjének a felállítására vonatkozóan, és a törvénytelen építmény lebontását rendelte el. Rá egy évre a Bákó Megyei Táblabíróság alaptalannak ítélte a fellebbezést, és megerősítette a Csíkszentmártonnak kedvező alapfokú ítéletet – áll a Hargita Népe cikkében.

Az ügyről a román sajtó is cikkezett. A ziaruldebacau.ro weboldal arról számol be, hogy szerdáról csütörtökre virradóan Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere küldött csapatot, hogy lebontsák a törvénytelenül felállított kereszteket.

Forrás: ziaruldebacau.ro

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!