Erdély hírei

2019.06.14. 10:59

A hűséges férfi

A Louis Garrel rendezésében készült L’ Homme Fidéle (A hűséges férfi) című francia romantikus dráma, vígjáték - a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál egyik versenyfilmje - a zsűri Különdíját nyerte.

A Louis Garrel rendezésében készült L’ Homme Fidéle (A hűséges férfi) című francia romantikus dráma, vígjáték - a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál egyik versenyfilmje - a zsűri Különdíját nyerte. A francia film világpremierje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt (2018. szeptember 16), a FIPRESCI -Különleges előadások Díját kapta. 2018-ban a San Sebastian Filmfesztiválon a Legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte el.

A produkció főszereplői, Marianne és Abel már három éve együtt élnek, Párizsban. Egy adott pillanatban Marianne közli, hogy áldott állapotban van. Abel örömét fejezi ki, hogy apa lesz. Azonban a fiatal nő őszintén bevallja, már egy éve szerelmi viszonyt folytat Abel legjobb barátjával, Paullal, aki a leendő gyermekének az apja. A hír nagyon meglepte Abelt. A fiatalember erős érzelmi megrázkódtatást élt át. Mivel inkább konfliktuskerülő, elhagyja a közös otthonukat, megszakítja a Marianne-val való kapcsolatát. Elhatározza, hogy új életutat választ. A fiatal nő élete is új fordulatot vesz, Paullal összeházasodnak, gyermekük születik. 8 év után komoly megpróbáltatással kell szembenéznie Marianne-nak, mert meghal a férje. A Paul temetésére elment Abel is, aki együttérzését fejezte ki a gyászoló családnak, megegyeznek, hogy találkozni fognak. Idővel a körülmények megváltoztak. Abel reménykedik, hogy talán sikerül újra meghódítani a fiatal özvegyet. Valószínűleg a terve megvalósulhatna, ha a „sors” nem szólna közbe. A fiatal özvegy fia, Joseph féltékeny, különböző álhírekkel akarja az anyjától távol tartani a fiatalembert. Határozottan állítja, hogy az anyja ölte meg az apját, megmérgezte. Abelnek újabb kihívással kell szembenéznie. Eve, Paul testvére kiskorától szerelmes Abelbe, s megszeretné hódítani a férfit, elválasztani Marianne-tól. Abel nehéz döntés előtt áll…

A rendező szerint „A hűséges férfi” című filmje az emberek közötti kapcsolatokra, az érzelmi viszonyok bonyolultságára reflektál. Hiszen a párkapcsolat kialakulása, a szakítás, egy újabb szerelem mélyen megérinti az embert. A film érdekessége, hogy Louis Garrel nemcsak az alkotás rendezője, hanem Abel szerepében lép fel, és a film egyik női főszerepét Laetitia Casta alakítja, aki a felesége. A rendező szerint szerelmi négyszögről van szó. A filmben nincsenek önéletrajzi elemek.

A film alkotói

Rendező: Louis Garrel. Forgatókönyvíró: Louis Garrel, Jean -Claude Carriére. Operatőr: Irina Lubtchansky. Vágó: Joelle Hache. Főbb szerepeket Louis Garrel, Laetitia Casta, Lily- Rose Depp, Joseph Engel, Vladislav Galard, Bakary Sangaré alakítják.

Louis Garrel (1983, Párizs) neves francia színész, filmrendező. Híres színész családból származik. Tanulmányait a párizsi konzervatóriumban végezte. Bernardo Bertolucci fedezte fel s azóta számtalan francia filmben szerepelt. 2006-ban megnyerte a César díjat, a legígéretesebb színésznek járó díjat a filmekben játszott alakításáért. Nemcsak színész, hanem filmrendező is. 2015-ben rendezte a Les deux amis című filmet, amelynek forgatókönyvírója is. Az akkori párja Golshifteh Farahani játszotta a főszerepet. A hűséges férfi- Garrel második rendezése.

A néző számára különös élményt jelentett a párkapcsolatok útvesztőjébe, az útkeresés bonyolult folyamatába való betekintés. A filmhez való empatikus viszonyulása önreflexióra is késztetheti a nézőközönséget.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!