Erdély hírei

2019.05.24. 22:02

KÖZLEMÉNY – Oroszországot, Ausztriát és Németországot is tájékoztatta az MPP

Az úzvölgyi katonai temetőben végzett építkezés mélyen sérti minden olyan nemzetiség ősei iránti tiszteletét, amelyeknek halottai a sírkertben nyugszanak – mutat rá a Magyar Polgári Párt (MPP) abban a hivatalos levélben, amelyet Németország és Ausztria romániai nagyköveteinek, illetve az orosz védelmi minisztérium hadisír-gondozással foglalkozó romániai képviselete szakértőjének küldtek el.

Az úzvölgyi katonai temetőben végzett építkezés mélyen sérti minden olyan nemzetiség ősei iránti tiszteletét, amelyeknek halottai a sírkertben nyugszanak – mutat rá a Magyar Polgári Párt (MPP) abban a hivatalos levélben, amelyet Németország és Ausztria romániai nagyköveteinek, illetve az orosz védelmi minisztérium hadisír-gondozással foglalkozó romániai képviselete szakértőjének küldtek el. Ismertetve az úzvölgyi hadi temetőben kialakult helyzetet, a levelet aláíró Mezei János pártelnök arról tájékoztatta a címzetteket, hogy az építtető dormánfalvi önkormányzat figyelmen kívül hagyta a katonai temetőkre vonatkozó államközi egyezményeket, és azzal, hogy régi sírhantokra új kereszteket helyeztek, kegyeletsértést követtek el. A levélben arra kéri a címzetteket, hogy országuk nevében foglaljanak állást a temetőben történtekkel kapcsolatosan, és érintett félként kezdeményezzék a kialakult helyzet tisztázását és a sírkert eredeti állapotának visszaállítását.

A Magyar Polgári Párt korábban a magyarországi illetékes szerveket is tájékoztatta, kérve a Románia és Magyarország közötti egyezmény számonkérését az ügyben.

Gyergyószentmiklós, 2019. május 24.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!