Erdély hírei

2019.03.23. 09:35

Meghalt a medve által pénteken megtámadott kőrispataki férfi

Meghalt a kórház felé a mentőkocsiban az a 35 éves férfi, akit pénteken medvetámadás ért a Hargita megyei Kőrispatak (Crişeni) település környéki erdőben.

Meghalt a kórház felé a mentőkocsiban az a 35 éves férfi, akit pénteken medvetámadás ért a Hargita megyei Kőrispatak (Crişeni) település környéki erdőben.Dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, a férfinek a mellkasán és a karjain voltak harapások, illetve további sérülések a nyaktájékán. A mentőkocsiban, útban a kórház felé, leállt a szíve.

A mentősök megpróbálták újraéleszteni, de sikertelenül, a férfi meghalt, pedig egy SMURD helikoptert is hívtunk, hogy átvegye - mondta dr. Péter Szilárd.

Fazakas Attila, a székelykeresztúri Hubertus Vadászegyesület elnöke az Agerpres hírügynökséget tájékoztatta, hogy a fiatal férfi másik három társával együtt az erdőbe ment szekérrel, virágföldért. Hazafelé tartva, az erdő szélén a férfi leszállt a szekérről, akkor támadt rá hirtelen a medve.

Fazakas úgy gyanítja, hogy egy anyamedvéről van szó, amely ebben az időszakban sokkal agresszívebb, mivel bocsait védelmezi.

Nagyon nagy a medvepopuláció a környéken, nem tudom, kinek kell ez, hogy a végén minket esznek meg. És ez a kezdet, a medvék most kezdenek megjelenni a telelés után és lesznek még támadások, mert nagyon nagy a populáció. (...) Tavaly csak két medvét lőhettünk ki egy 24 ezer hektáros területről. (...) Nem csak az emberek vannak veszélyben, a medvék elpusztítják az őzeket és a szarvasokat is - magyarázta Fazakas.

Hozzátette, a környezetvédelmi minisztérium nagyon kevés kilövési engedélyt ad már évek óta, évente egy-két példányra, ez pedig messze nem elég egy ilyen méretű populáció esetében.

A vadászegyesület vezetője azt is elmondta, megpróbálják azonosítani az emberhalált okozó példányt, és kérni fogják a minisztériumtól az engedélyt a kilövésére.

A meve által megölt férfi egyedül nevelte két kiskorú lányát, szociális segélyben részesült és napszámos munkákat végzett a faluban.

*

Borboly: Elfogadhatatlan, hogy egy ember meghal medvetámadás miatt, de Bukarest nem ad engedélyt a kilövésekre

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök szerint elfogadhatatlan, hogy halálos kimenetelű medvetámadás történjen, és követelni fogja a környezetvédelmi minisztériumtól annak kivizsgálását, miért utasítottak el számos, a vidék vadászegyesületei által benyújtott, a veszélyes egyedek kilövésének engedélyeztetésére vonatkozó kérést.

A mai rendkívüli tanácsülés közben kaptuk a hírt, hogy a ma délelőtti medvetámadás 35 éves áldozata életét vesztette. Szomorú és felháborító! Információim szerint már tavaly kérték a támadó medve kilövését, de a bukaresti bürokraták nem hagyták jóvá! Felelőtlenségük emberéletetet követelt! Két kiskorú gyerek maradt árván! Összefogásra van szükség, hogy segítsünk rajtuk - írta pénteki Facebook-bejegyzésében Borboly Csaba. Az ülést egyperces néma csenddel szakították meg a haláleset hírére.

Ma felveszem a kapcsolatot a környezetvédelmi miniszterrel, kérni fogom annak kivizsgálását, miért utasítottak el annyi, Hargita megyéből érkező kilövési kérést. Mert ha megnézzük a minisztérium honlapját, látjuk, hogy azokban a megyékben, ahol alacsonyak voltak a károk és kicsi a medvepopuláció is, jóváhagytak kilövéseket, de Hargita megye esetében csak a kérések egyharmadát hagyták jóvá (...) pedig itt voltak medvetámadások, itt kerültek emberek kórházba, itt vannak tetemes károk, és a minisztérium nem hoz intézkedéseket - nyilatkozta Borboly a tanács ülése után.

Hozzátette, kérni fogja az illetékes minisztertől, hogy a kormány sürgősségi rendelettel fogadja el a vadgazdálkodási törvény módosítását, amelyet a parlament elfogadott, de az államfő megtámadta az alkotmánybíróságon.

A Facebook-oldalára feltett videóinterjúban Borboly rámutat: Ez az ember két kisgyereknek az édesapja, sajnos az édesanyjuk elhagyta a családot, az édesapa és a nagymama nevelték a gyerekeket. Helyszíneltek is már a kollégáink a gyermekvédelmi igazgatóság részéről, jó kezekben vannak a gyerekek a nagymamánál és elindítjuk a hivatalos procedúrát, hogy ott is maradhassanak. Felhívást intézünk mindenki felé, hogy (...) amivel tudunk, segítsünk. Majd néhány napon belül közzé fogjuk tenni a módokat is .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!