Erdély hírei

2019.03.11. 13:18

Film: Donbass

Szergej Loznitsa ukrán rendező a Donbass (Donyeci történetek) című filmjében betekintést nyújt a régió világába, hitelesen mutatja be az embereknek a túlélésért folyó küzdelmüket. A produkció a 2018-as Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje volt.

Szergej Loznitsa ukrán rendező a Donbass (Donyeci történetek) című filmjében betekintést nyújt a régió világába, hitelesen mutatja be az embereknek a túlélésért folyó küzdelmüket. A produkció a 2018-as Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje volt.

 

Az Un Certain Regard szekcióban a Legjobb rendezőnek járó díjat kapta. A 40. Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon az Ezüst Piramis (Silver Pyramid) díjat nyerte meg. A 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon a Szupernóva szekcióban láthatta a közönség. A Donbass (Donyeci történetek) című filmet nevezte Ukrajna a 91. Oscar -gála legjobb idegen nyelvű film kategóriába.

A film eredeti címe Donbass, ami a kelet- ukrajnai tartomány neve. (Az eredeti film poszter „Donbass. Túlélési kézikönyv Donbassban”). A produkció 12 fejezetben mutatja be a társadalom széthullását, a társadalomellenes akciókat, a rablásokat, a gyilkosságokat. Magyarul a filmet Donyeci történetek címen forgalmazzák. A rendező arra keres választ, miként alakult ki a gazdasági, politikai, morális káosz ebben a régióban. „Ez nem egy régió, egy ország vagy egy politikai rendszer története. Olyan világról szól, amely elveszett az igazságok és a hamis identitások után. Mindannyiunkról van szó”

Donbass (oroszul, ukránul Donbas) Ukrajna keleti régiója, amely Donyecki és Luhanski területeket foglalja magába. A 2014- ben Donbass területén zavargások törtek ki, az oroszbarát szeparatisták és az ukrán kormány között konfliktus keletkezett. A felkelők független köztársaságot kiáltottak ki, Novorusszija néven, fővárosa Donyeck. Az új „államot” nemzetközi szinten nem fogadták el. Donbassban hibrid háború folyik, amely nyílt fegyveres konfliktust jelent, ami a különböző bandák által elkövetett gyilkosságokkal, rablásokkal társul. A rendező képi nyelven érzékelteti, hogy milyen az emberek életérzése, életkedve ilyen társadalmi körülmények között. A film 12 fejezetben mutatja be a manipulációs propaganda eszközeit. A történetek 2014-2015 közötti időszakban játszódnak le a megszállt területeken. Nem egységes történet, de a néző a különböző fejezetek látványvilágából érzékelheti a társadalmi élet degradálását, és azt, hogy mit jelent egy olyan régióban a túlélés, ahol a gyilkos bandák állandó veszélyt jelentenek. A fejezetek a mindennapokban létező túlkapásokra, az embereknek a hatóságokkal szembeni félelemérzésére reflektálnak. A kisember nem nagyon érti az erőviszonyok alakulását, azt, hogy ki kivel harcol, mi az igazság. Miért uralja a mindennapokat, a közéletet a társadalmi bizonytalanság. A film kezdő jelenetében egy határellenőrzésen igazolt egyént láthat a néző. Amikor az útlevél ellenőrzés során kiderül, hogy az illető Michael Walter német újságíró, azonnal fasisztának tekintik. Vagy egy másik jelenet szomorú helyzetre fókuszál. A szeparatista katonák egy buszról leszállítják a férfiakat, megalázzák, szidják, hogy nem teljesítik a hazafias kötelezettségüket, mert inkább utaznak, ahelyett, hogy harcolnának a hazájukért. A filmben humoros képsorok is láthatók, amelyek oldják a feszültséget.

A film alkotói

A német-francia-ukrán -holland- román koprodukció rendezője és forgatókönyvírója Szergej Loznitsa. Operatőr: Oleg Mutu. Vágó: Danielius Kokanauskis. Szereplők: Valeriu Andriuță, Tamara Yatsenko, Liudmila Smorodina, Olesya Zhurakovskaya. A produkciót Krivoy Rogban (iparváros) forgatták.

Szergej Loznitsa (1964) ukrán filmrendező Baranovichi városában, Fehéroroszországban születetett, később a család átköltözött Kijevbe, ahol a tanulmányait végezte. 1987-ben az Igor Szikorszkij Kijevi Műszaki Egyetemen diplomázott, matematikusként végzett. 1991 -1997 közötti időszakban a Gerasimov Filmművészeti Intézetben folytatta tanulmányait. 1996 óta dokumentumfilmeket készített. 2000-ben dokumentális filmrendezőként dolgozott Szentpéterváron. 2001-ben családjával Németországba költözött. 17 dokumentumfilm és két nagy játékfilm alkotója. A 2014-ben készült Maidan című dokumentumfilmjében a 2013-2014 -es kijevi forradalmat örökítette meg. A produkció világpremierje Cannes-ban volt. A Donyeci történetek című alkotása a Maidan című produkció folytatása. A szembenálló felek egymáshoz való viszonyulását, a gazdasági, politikai káosz által generált közhangulatot érzékelteti. A filmjeinek szakmai elismerését a kapott díjak igazolják.

Szergej Loznitsa szerint „Az emberi természet a társadalom összeomlásával tárul fel, amikor a törvények érvényüket vesztik, megnyílik a talaj a lábuk alatt, és nem támaszkodhatnak többé az intézményekre- csak elvi szinten-hogy ellenálljanak a káosznak”. (Magyar filmadatbázis)

Páll Gyöngyvér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!