Erdély hírei

2019.03.26. 09:51

A NEMZETKÖZI KERESKEDELMI JOGTÓL AZ ALFÖLDI SZITAKÖTŐ-KÖZÖSSÉGEKIG: SIKERES TUDOMÁNYKOMMUNIKÁCIÓS VERSENYT ZÁRT A BABEȘ -BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM

A tudománykommunikációs konferencián 22 előadó 21 előadással szállt versenybe a legjobb előadó (public speaker) címért, a társadalom-, humán-, természet- és reáltudományok területéről. A szervezők három díjat, egy közönség díjat ítéltek oda a legügyesebb előadóknak, valamint a legjobb kérdezőt is díjazták.

A tudománykommunikációs konferencián 22 előadó 21 előadással szállt versenybe a legjobb előadó (public speaker) címért, a társadalom-, humán-, természet- és reáltudományok területéről. A szervezők három díjat, egy közönség díjat ítéltek oda a legügyesebb előadóknak, valamint a legjobb kérdezőt is díjazták.

A szakmai zsűri az előadások értékelésénél figyelembe vette a választott téma relevanciáját, tudományos és szakmai megalapozottságát, az előadó által alkalmazott előadástechnikát és a bemutatás közérthetőségét.

A verseny első helyezettje Elekes Gyopár (BBTE, Fizika Kar, Számítógépes fizika mesterképző szak), előadásának címe: Zenei harmónia: tény vagy vélemény?második helyezett Csíki Ottó (BBTE, Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar, Vállalati Pénzügyi Menedzsment mesterképző szak), előadásának címe: Az autókereskedések telephelyválasztását  befolyásoló tényezők Romániában; harmadik helyezett Tasnádi István (BBTE, Bölcsészettudományi Kar, Önálló magyar szak, alapképzés), előadásának címe: Fáji János naplójaA közönség díját Gyenge L. Ervin szerezte (BBTE, Biológia és Geológia Kar, Orvosi biológia mesterképző szak), előadásának címe: Hogyan készült: Rezisztens mikrobák. A konferencia legjobb kérdezőjének Téglás Ákos (BBTE, Fizika Kar) bizonyult, őt javasolták legtöbben a legjobb kérdezői díjra.

A verseny fődíja 1000 lej, második díj 500 lej és a harmadik díj 300 lej volt, valamint 200 –200 lejt nyert a közönségdíjas és a legjobb kérdező is. A díjak odaítélésében a háromtagú zsűri, illetve a közönség szavazata is számított.

A szervezők a konferencia megszervezésével lehetőséget biztosítottak az egyetemi hallgatóknak a tudományos kutatási eredmények interdiszciplináris, közérthető bemutatásának gyakorlására és az előadói készségek fejlesztésére.

Továbbá a konferencia célja volt a BBTE keretében történő tehetséggondozási tevékenységek eredményeinek bemutatása és nem utolsó sorban a tudománykommunikáció népszerűsítése.

A konferencia két napján meghívott plenáris előadók biztosították a rendezvény tudományos és szakmai keretét: dr. Lukács Rozália (Norwegian University of Life Sciences, Faculty of Environmental Science and Technology) – Hogyan működnek a jövő napelemei? és dr. János Réka (BBTE, Pszichológia és Neveléstudományok Kar) – Környezettudatosság vagy környezettudatlanság? Pszichológiai korlátok a környezetvédelemben.

Az idei évben a szervezők célkitűzése volt, hogy a rendezvény ideje alatt (is) odafigyeljenek a környezetükre és a lehető legkevesebb hulladékot (papír és műanyag) hagyják maguk után. Ennek érdekében a szervezés során és a rendezvény ideje alatt mellőzték a papíralapú tájékoztatókat, minden információ (program stb.) a konferencia elektronikus felületein volt elérhető. A BBTE történetében első alkalommal került sor környezettudatos rendezvényszervezésre és ezáltal az első zöld konferenciára.

A konferencia költségeit a Babeș–Bolyai Tudományegyetem az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Tehetség Programja által finanszírozott, NTP-HHTDK-M-18-0005 azonosítószámú pályázatból fedezi, a díjakat a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet ajánlotta fel.

A konferencián bemutatásra került előadások kivonatai és a részletes program továbbra is elérhető a rendezvény honlapján: http://atom.ubbcluj.ro/itf/.

 

Sajtóközlemény

BBTE Kommunikáció és PR irodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!