Erdély hírei

2019.01.21. 15:33

Vigyázzunk egymásra!

Dr. Vajas Tímea családi szakorvos neve a tevékenysége következtében ismert. „Az év családorvosa a Kárpát-medencében” című pályázat díját nyerte el. 2018. május 17.-én, Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Krúdy-termében vette át a tiszteletre méltó, értékes díjat.

Dr. Vajas Tímea családi szakorvos neve a tevékenysége következtében ismert. „Az év családorvosa a Kárpát-medencében” című pályázat díját nyerte el. 2018. május 17.-én, Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Krúdy-termében vette át a tiszteletre méltó, értékes díjat.

A Kárpát-medencei családorvosi egyesületek közti kapcsolatokról, az egészségügyi alapcsomagokról, az otthon történő szülés problémáiról kérdeztem.

Van-e együttműködés a Kárpát-medence térségében levő családorvosi egyesületek között? (tapasztalatcsere, konferenciák)

Igen, van. Egyrészt, eljárunk konferenciákra, ahol szembesülhetünk a bizonyos régiókra jellemző különbségekkel, kihívásokkal. Sőt, vannak családorvosi továbbképző konferenciák is, ahol tapasztalatokat lehet cserélni. Másrészt, lehetőség van kisebb-nagyobb időre külföldön, család- orvosi rendelőkben dolgozni.

Az egészségügyi alapcsomagok közti különbségek, hasonlóságok.

Nagy különbségek vannak a csomagok között. Van az alapcsomag és a minimális csomag. Alapcsomagban az a személy részesül, aki fizeti az egészségügyi biztosítást, illetve a 18 év alatti személyek. Ennek érdekében, jogosult ingyenes orvosi ellátásra (szakorvosi rendelés, kórházi beutaló, paraklinikai vizsgálatok elvégzésére), sürgősségi ellátásban, otthoni kezelésben, terhesség nyomon követésére és az oltásokhoz.

Van a minimális csomag, ide tartoznak azok a személyek, akik vagy nem fizetik az egészségügyi biztosítást, vagy magánbiztosításuk van. Nekik joguk van a sürgősségi ellátáshoz, terhességi vizsgálatokhoz és bizonyos igazolások kiállításához. A többi orvosi ellátásért fizetniük kell.

Milyen problémákkal küzd egy felvidéki, egy budapesti, vagy egy erdélyi családorvos?

Mindannyiunknak van egy közös problémánk, éspedig az orvosok kivándorlása Nyugatra a jobb élet reményében, ennek következtében hiányzik a folyamatos utánpótlás. Hiányoztak a szakemberek. Ehhez még, az erdélyi orvosok munkáját megnehezíti a rendszer nehézkés működése, illetve az egészségügy alul finanszírozása. Értem ez alatt főleg, ami a paraklinikai vizsgálatok elvégzését illeti, pl. 1-2 hónapot kell várnia a betegnek, hogy keret legyen a laboratóriumban a rutinvizsgálatok elvégzésére. Ha pl. CT/MR vizsgálatot kell végeznie a betegnek, a várólista, sajnos, elérheti az 1 év várakozási időt is. Sok esetben egy ilyen vizsgálat életmentő lehet!

Nemsokára beköszönt a tél. Ilyenkor jelennek meg a hűléses megbetegedések. Hogyan lehet megelőzni a megbetegedést?

Téli időszakban nagyon fontos a vitaminbevitel, illetve a méregtelenítés. A vitaminbevitel azért, mert az év ebben az időszakára már elfogynak azok a tartalékaink, amit felhalmoztunk nyáron-ősszel, és ilyenkor jelennek meg a hiánybetegségek, majd később a tavaszi fáradékonyság, a tavaszi aszténia. A méregtelenítés azért is fontos, mert a téli ünnepek során hajlamosabbak vagyunk a torkosságra, ezért az év elején a szervezetünknek frissítésre van szüksége. Hogyan tartsunk méregtelenítést? Fogyasszunk sok déli gyümölcsöt, citrusféléket, de nem kell megfeledkeznünk a zöldségekről sem. Télen nehéz friss zöldséget/gyümölcsöt beszerezni, viszont érdemes szétnézni az üzletek fagyasztóládáiban is, hisz a frissen fagyasztott növényekben is van vitamin. Fogyasszunk spenótot, brokkolit, kápia paprikát (a sötét színű zöldségekben sok az antioxidáns, amik segítenek a méreganyagok távozásában), a lilahagyma elsőrangú immunerősítő, baktérium- és vírusölők, remekül kipucolják a szervezetet, A savanyú káposzta igazi áldás az emésztésnek, hatékonyan támogatja a méregtelenítő folyamatokat, ám a szív- és érrendszeri betegek, illetve vesebetegeknek figyelemben kell venniük a savanyú káposzta só tartamát!

Fontosnak tartja az influenza elleni védőoltás (antigripal) igénybevételét?

Nagyon fontosnak tartom az oltásokat, többek között az influenza elleni védőoltást is. 2018 októberétől oltunk a családorvosi rendelőkben, ingyen, influenza ellen. Ennek ellenére mégis több halálos esetről olvasunk/hallunk a médiában. Ezt az oltást évente újra be kell adatni, mert változhat a védőanyag annak függvényében, hogy az előző évben milyen vírus-típus volt a leggyakoribb. Tehát, az, aki 2017-ben beoltatta magát, 2018-2019-ben nem lesz védett. Figyelmeztetni szeretnék mindenkit, aki még nem igényelte a védőoltást, hogy keresse fel családorvosát, és oltassa be magát, mert, annak ellenére, hogy már 2019 januárját írjuk, még nem késő!

A gyorsuló világunkban az emberek ízlésvilágában változások következnek be. A fiatalok nagy része imádja az elektronikus zenét. A nyáron rendezett Untold fesztiválon 355000 volt a rajongók száma. Már a jövő évi rendezvényre is nagyszámú jegy kelt el. Milyen pozitív energia felszabadító hatása van az elektronikus zenehallgatásnak? Van-e káros hatása?

Kolozsvárra már jellemző, hogy minden év augusztusában tartják meg az Untold fesztivált. Ilyenkor tombol a zene, az egész városban, sőt, még a környéken is. Véleményem szerint, ez a nagy számú jelenlét nem kimondottan mind az elektronikus zene rajongóinak mondhatók, hanem ez már egy trend, főleg fiatalok körében. Nem divatos az a fiatal, akinek augusztusban nincs a karján Untold karkötő. Persze, mint minden zenének, ennek is vannak pozitív, illetve negatív oldalai is.

Köztudott, hogy a zene állandó hatást gyakorol az emberre. De nem mindegy, hogy milyen zene. A modern pszichológia már használja a zeneterápiát, mint gyógyító eszközt. Például Bach zenéje kifejezetten gyógyító hatással van a depresszióban szenvedőkre. Ami a modern zenét illeti, rengeteg felmérés, statisztika kimutatta, hogy az emberek azért hallgatnak zenét, hogy jobb kedvük legyen. Sokan elítélik az elektronikus zenét, viszont, mint minden más műfaj esetében, ez a fajta zene is lehet minőségi, ami pozitív hatással lehet főleg a fiatalokra. Másrészt viszont a túlzott mennyiségben hallgatott rossz minőségű elektronikus zene nem csak lelki és szellemi terén válthat ki káros hatást, hanem például a magas hangerő károsíthatja a hallást, sőt a hangszálakat is.

Mi a véleménye az otthonszülésről?

Napjainkban két irányzat indult el. Az egyik irányzat, ami az otthonszülést támogatja, ilyenkor a szülés dulával, vagy a család/rokonok segítségével történik, a másik irányzat pedig ellen javasolja az otthonszülést, és kórházi ellátást tanácsol, ilyenkor a szakemberek, a nőgyógyász-szülészorvosok, bábák közreműködésével történik.

Mint orvos, sokszor szembesülök azzal, hogy az életünk, az egészségünk egy ideig-óráig kapott ajándék. Okosan sáfárkodjuk vele! Én is a második táborba tartozom, és ellenzem az otthonszülést. Miért? Azért, mert szülés alatt bármilyen előre nem látható szövődmény alakulhat ki, és a nem szakképzett ember, nem tud kisbabát újraéleszteni, légutakat aszpirálni, otthon nincs oxigén adagoló (ez bizony létfontosságú elem, mert, ha az újszülött akár csak pár percig is, oxigénhiányos állapotban kerül, agykárosult lesz egy életen át). Otthon nincs inkubátor, otthon nincs ultrahang, ami méri a baba életfunkcióit, nincs orvos, aki megítéli, hogy természetes szülés lesz, vagy az életmentés szempontjából császármetszést kell alkalmazni. Nem elegendő az az idő, amíg a mentő házhoz ér. Szövődmények esetén az életet kell menteni, az egészséget! Ettől az esélytől fosztják meg gyermekeiket azok az anyák, akik az otthonszülést választják.

Sokszor, azt az ellenpéldát hozzák fel nekem, hogy régebben, nagyszüleink is otthon szültek, és minden rendben volt. Igen, csak ott is ott volt egy bába. Számolni kell a XX. század elején lévő gyermekhalálozás arányával is.  Nem beszélve arról, hogy 4-5 gyerek volt egy családban, most meg az egykéinkre kell nagyon vigyázzunk.

Mit tud tenni egy családorvos, annak érdekében, hogy egy kisanyuka időben kapja meg a megfelelő információkat, és helyesen döntsön a szülés körülményeiről?

Munkám során több kismamával találkozom. Egy terhes nő a terhesség alatt, nem csak a nőgyógyászával kell találkozzon, hanem havonta fel kell keresse a háziorvosát is. Ezek alkalmával szoktuk lemérni a várandós nő paramétereit, vérnyomását, vitaminokat írunk fel, ha szükséges, és ilyenkor szoktuk ellátni megfelelő tanácsokkal.

Emellett szülésfelkészítő tanfolyamokat is szoktam tartani, nem csak a saját betegeim számára, hanem bárkinek, aki ezt igényli.

Miről szólnak ezek a tanfolyamok?

A tanfolyamok egyéniek, pároknak szoktam tartani, vagyis a jövendőbeli anyuka, és a jövendőbeli apuka is jelen van. Miért fontos, hogy férfiak is jelen legyenek az előadásokon? Azért, mert együtt könnyebben tudnak helyes döntést hozni. Másrészt, az apukákat is tájékoztatjuk, hogy mivel is jár egy gyerekvállalás, illetve tanácsokkal látom el, hogyan tud majd segíteni párjának már az első perctől fogva.

Úgy gondolom, hogy az újszülött élete nem csak anyáról, hanem apáról is kell szóljon. Ha az apa ott marad, és aktívan kiveszi a részét a gyereknevelésben, ez kihat a kapcsolatukra egész életben.

Az előadások során szó esik még a jósló fájdalmakról, hogyan ismerjük fel őket, a vajúdásról, a hüvelyi szülésről, illetve a császármetszésről egyaránt. Beszélni szoktam a szüléssel járó szövődményekről is, milyen orvosi ellátásban részesül az újszülött az első percekben, és hogy mit jelent az Apgar score. Külön kitérünk az anyatejes táplálás fontosságára.

A tanfolyam második felében szó esik, a gyerekágyas periódusról, és hogy milyen akadályokkal vagy kihívásokkal szembesülünk ebben a periódusban. Szó esik a normális súlygyarapodásról, a fogzásról, hasgörcsökről, a besárgulásról stb. Beszélünk a védőoltásokról, amit a gyerek az élete első évében be kell kapjon, és azoknak fontosságáról.

Befejezésképpen a szülés utáni depresszióról esik szó, és annak felismeréséről. Időben kell segítséget nyújtani az anyának, mert egyre nagyobb a csecsemő elhagyás, és a csecsemőgyilkosság aránya.

Mit üzen a 2019-es évre Vajas Tímea doktornő az olvasóknak?

Azt, hogy ebben az évben is vigyázzanak egészségükre, táplálkozzanak tudatosan. Emellett szánjanak időt a mozgásra, minimum 30 percet heti három alkalommal. Ne feledkezzünk a meg a védőoltásokról sem.

Vigyázzunk egymásra!

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!