Erdély hírei

2018.12.04. 08:19

A jelenkor konfliktusainak vizsgálata az antik színművek feldolgozása által

Kolozsváron, a 6. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatták be Anna Badora rendezésében a bécsi Volkstheater „Iphigénia Auliszban I Occident Express” című előadását.

Kolozsváron, a 6. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatták be Anna Badora rendezésében a bécsi Volkstheater „Iphigénia Auliszban I Occident Express” című előadását.

 

„Anna Badora több alkalommal vizsgálta már a jelenkor konfliktusait antik színművek feldolgozása által.” Euripidész az „Iphigénia Auliszban” című drámájában az áldozatvállalásra reflektált. A görög tragédia rendkívül érzékletesen domborítja ki az anya, Klütaimnésztra (Anja Herden) küzdelmét a lánya, Iphigénia (Katharina Klar) életének megmentéséért. A darab az ókori Auliszba kalauzolja a nézőt, ahol a görög hajók a kikötőben vesztegelnek, várakoznak, köztük néhány katona: Agamemnón, Odüsszeusz, Menelaosz. Kedvező széljárás esetén készen állnak a harcra, hogy megtámadják és felégessék Tróját. Azonban ahhoz, hogy a vitorlák szelet kapjanak, áldozatvállalásra van szükség. A jósnő szerint a szélcsend akkor ér véget, ha Agamemnón (Rainer Galke) feláldozza lányát, Iphigéniát. „Az Interferenciák nyitóelőadása Anna Badora rendezésében az ókori tragédia és a 21. századi menekültválság egymásmelletti értelmezésére tett kísérletet”.

A menekülés története

Míg az Euripidész- tragédia központi témája a háború igenlése, addig Stefano Massini Occident Express darabja a háborús következményeket ecseteli, a háború előli menekülés története. „Az Occident Express egy kísérlethez szolgáltat példát: a színház eszközei alkalmasak arra, hogy elmondjanak egy szörnyű történetet anélkül, hogy az a menekült-folklór részévé váljon?” - tudható meg a kolozsvári színház közleményéből. A történet szerint Észak -Irak egyik falujában lakott Haifa Ghemál (Henriette Thimig) idős asszony. Az egyik alkalommal a faluba jövő fegyveres emberek mindenkit lemészároltak. Haifa és a négyéves unokája, Nasszim túlélték a mészárlást. 2015-ben az idős asszony az unokájával együtt menekült Irakból, a „balkáni útvonalon” keresztül az Ígéret Földjére, Európába. Az útjuk során -Törökország, Görögország, Macedónia, Szerbia, Koszovó, Magyarország, Szlovákia, Lipcse - sok megpróbáltatáson mentek keresztül. A dráma az idős asszony története, a menekülés története. Biztonságot kerestek. Valójában éhséget, hideget, félelmet, reménytelenséget éltek át. Találkoztak olyan emberekkel, akik profitálnak mások szerencsétlenségéből. Mindennek ellenére remélték, hogy életbe maradnak.

Az előadás alkotói

Rendező: Anna Badora. Díszlettervező: Damian Hitz. A díszlettervező asszisztense: Maximilian Gens. Világítás: Paul Grilj. Jelmez: Irina Bartels. Zene: Klaus von Heydenaber. Koreográfia: Jasmin Avissar. Dramaturg: Anita Augustin. Szereplők: Rainer Galke, Anja Herden, Lukas Holzhausen, Katharina Klar, Sebastian Pass, Henriette Thimig, Jan Thürmer, Nadine Quittner, Eva Dorlass, Marlene Hauser, Spohie Reimi, Maren -Sophia Streich, Simon Stadler- Lamisch, Nicolaus Baumgartner. Mindkét előadáson ugyanazok a színészek játszottak.

Az előadást követő napon az alkotókkal beszélgetetett Tompa Gábor fesztiváligazgató, a Kolozsvári Magyar Színház igazgatója és Visky András, az intézmény művészeti igazgatója. Tompa Gábor a próbafolyamatról és a közönségnek az előadásra való reagálásáról kérdezte az alkotókat. Megtudhattuk, hogy nem az eredeti Euripidész szöveget játsszák. Az előadás szövege átírt, különbözik az eredetitől. Az Occident Express című produkció próbafolyamata során sokat beszélgettek. Úgy érezték, hogy felelősségük van a történettel kapcsolatban. Kolozsváron először játszanak nem németnyelvű közönség előtt. Mi a különbség a bécsi és a kolozsvári közönség reagálása között? Hogyan reagál az osztrák közönség a menekültügyre? - kérdezte Tompa Gábor. Bámulatos volt a közönség reakciója- mondták az alkotók. Néha úgy érezték, hogy értik a német szöveget. A menekült kérdéssel kapcsolatos vélemények megoszlanak. Egyesek szerint a menekült ügyről beszélni kell, másokat nem érdekli a téma. Nem kezdeményeznek beszélgetést.

A jelenkor problémáinak színházi eszközökkel való megjelenítése nagy érdeklődést vált ki a közönség körében, megszólítja a fiatal nemzedéket is. A rendkívül érdekes rendezés, a színészek játéka, az előadás látványvilága valósággal meghódította a közönséget, a történet tovább gondolására, a felelősségvállalásra ösztönözte.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!