Erdély hírei

2018.10.23. 13:56

Férfikor

2017-ben készült Politzer Péter első nagyjátékfilmje, amely három budapesti férfi életében nyújt betekintést. A személyes hangvételű, fekete- fehér produkció a férfilét különböző stációját mutatja be, de fikciós elemeket is tartalmaz. 3 különálló történet, amely a szereplők (a középkorú apa, a kamasz fiú, az idős özvegyegyember) hétköznapjaiba kalauzolja nézőt.

2017-ben készült Politzer Péter első nagyjátékfilmje, amely három budapesti férfi életében nyújt betekintést. A személyes hangvételű, fekete- fehér produkció a férfilét különböző stációját mutatja be, de fikciós elemeket is tartalmaz. 3 különálló történet, amely a szereplők (a középkorú apa, a kamasz fiú, az idős özvegyegyember) hétköznapjaiba kalauzolja nézőt.

A Férfikor- független film

A Férfikor című produkciót a 18. Erdélyi Magyar Filmszemlén is láthatta a közönség. A rendező a film kolozsvári bemutatóján elmondta, nem akarta igénybe venni a Filmalap támogatását. Az állami támogatás megszerzése hosszas procedúra eredménye. A filmnek csak szinopszisa volt. Kis költségvetéssel készült alkotás. A független film megvalósításának az előnyét abban látja, hogy szabadságot ad a rendezőnek.” Csodás az a szabadság, amit a film készítés nyújt.” Azonban az alkotás forgalmazása nehézségekbe ütközik. Ugyanis reklám nélkül a produkció nem igen jut el a moziba. A Cirko Film felvállalta a film budapesti forgalmazását. Ebben a moziban sok művészfilmet mutatnak be.

A férfilét stációi

A nagybőgős Frank két gyermekes családapa nemcsak a koncertre készül, hanem lányait is menedzseli. A felesége Amerikában koncertezik. A Frank története a legszemélyesebb. A filmből kitűnik, a középkorú apa hogyan él, miként bánik a lányaival. Egyik nap véletlenül kizárja magát a lakásából, mert elveszti a lakáskulcsát. Minden próbálkozása hiábavaló, nem tud bejutni az otthonába. Ezért lakatost keres, hogy az nyissa ki az ajtót. A lakás kinyitása humoros pillanatokat eredményez. A lakatos csak bizonyos feltételek mellett hajlandó kinyitni a zárt. Kéri az iratokat, melyek igazolják, hogy a férfi a lakás tulajdonosa, no meg pénzt. Frank életében munkahelyi gondok is felmerülnek, késik, másrészt az igért karmesterpálcát sem készítette el. A karmesternek a koncertre egy tárgyat ad a vezényléshez. A Frank szerepét Vass Péter amatőr színész alakítja, aki ő maga is zenész. A felesége, Bodó Antónia hegedűművész és lányai is szerepelnek a filmben. A saját lakásukban forgattak.

Samu 13 éves kamasz apa nélkül nevelkedik, anyja gondozza. Az apját nem ismeri, mert elhagyta a családját, visszatért Kamerunba. Számára az iskolai gondok, az első szerelem, az édesanyjával történő baleset, az anya kórházi ápolása olyan kihívásokat jelentenek, amelyekkel egyedül kell szembenéznie. Samu szerepét Fischer Samu alakítja. A rendező a kamasz karakterét saját élményeiből merítette. Fikciós elem: az anyával történt baleset.

Dezső, a 91 éves fotóművész és lemezhamisítónak 5 felesége volt, azonban az ötödik feleségére emlékszik, arra, akit soha nem akart elhagyni. A halál választotta el őket. Miután meghalt az ötödik felesége, aki zongoraművész volt, hamis lemezeket kezdett forgalmazni az ő neve alatt. Már a történet elején elmondja, hogy csaló. Szipál Márton alakítja az 91 éves, végnapjait élő Dezsőt (Szipál halála miatt Keres Emil mondott el), saját emlékeiről beszél Dezső szerepében. A film egy angol zenész házaspár igaz élettörténetére alapul. A film szerint Dezső Angliában emigrált, a valóságban ’56 után az AEÁ-ba költözött. Szipál Márton (1924, Szolnok-2016, Budapest) magyar -amerikai fotóművész 1956-ban emigrált, az AEÁ-ba költözött. Rendkívül sikeres, neves fotós lett. Négy évtízeden keresztül a filmsztárokat fényképezte. 1997-ben visszatért Magyarországra, fotósként dolgozott. Eddig nem szerepelt filmekben. A Férfikor című film egyik főszereplője lett. A halála után került a moziba a Politzer- filmje. A forgatáson rendkívül lelkes, fegyelmezett volt. Az ő lakásában forgattak, valamint a Széchenyi fürdőben- mondta a rendező.

A film alkotói

Rendező, forgatókönyvíró, vágó: Politzer Péter. Operatőr: Kósa Péter. Zeneszerző: Chris Allan Tod. Producer: Angelusz Iván. Szereplők: Szipál Márton, Fischer Samu, Vass Péter, Esztergályos Cecilia, Bodó Antónia, Szalóki Ági, Erdély Janka, Fazakas Artúr, Dióssi Gábor, Keres Emil (Narrátor). Gyártó: Katapult film. Magyarországi forgalmazója: Cirko Film.

Politzer Péter (1974) két évtizede foglalkozik játék-, dokumentumfilmek vágásával. Kétszer kapta meg az Arany Olló- díjat (2005, 2006). 2012-ben a Syracuse Nemzetközi Filmfesztiválon Különdíjat nyert a vágásért. A Férfikor című filmjét 2017-ben a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatták be. Kolozsváron, 2018-ban a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), a Magyar Nap keretében láthatta a nagyérdemű. 2018. július 14- 20. közt zajlott le az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja a délvidéki Palicson, ahol 8 magyar filmet mutattak be, köztük a Férfikor című alkotást.

A Férfikor című produkciót alkotó három önálló rövidfilm, egybe látva, erősítik egymást- hangsúlyozta a rendező. Köztük levő kapcsolatot az jelzi, ahogy ábrázolja a férfilét különböző stációit.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!