Erdély hírei

2018.08.15. 20:38

Hollósy Simon és a nagybányai művésztelep című kiállítás a Kolozsvári Művészeti Múzeumban

A Kolozsvári Művészeti Múzeumban megnyílt Hollósy Simon és a nagybányai művésztelep című emlékező kiállítás, a neves művész halálának 100. évfordulójára.

A Kolozsvári Művészeti Múzeumban megnyílt Hollósy Simon és a nagybányai művésztelep című emlékező kiállítás, a neves művész halálának 100. évfordulójára. Hollósy Simon a naturalizmus, a plein air festészet egyik legkiválóbb magyar képviselője volt. Nemcsak neves festőművész, hanem iskolateremtő is, a nagybányai művésztelep egyik alapítója.

A kiállítás a 9. Kolozsvári Magyar Napok része

Lucian Nastasă- Kovács, az intézmény igazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a Hollósy Simon és a nagybányai művésztelep című tárlat a 9. Kolozsvári Magyar Napok része. A kiállítás megvalósításának problémáiról is beszélt. A tárlat anyagát a Művészeti Múzeum anyagából válogatták. Csak egyetlen Hollósy festmény- a Máramarosi sétány - szerepel a kiállított alkotások között. Beszélt arról, milyen problémát jelent több Hollósy-alkotást kölcsönözni a Magyar Nemzeti Galéria nagybányai gyűjteményéből. A kölcsönzés rendkívül költséges. Nemcsak a biztosítási díjat, hanem a rendkívül magas szállítási költségeket is kell fedezni. A művészeti tárgyakat csak 2-3 szállító vállalat bonyolítja le, amelyek monopolhelyzetben vannak, magas szállítási költségeket határoznak meg.

Jacob Attila, a kiállítás kurátora kifejtette, a tárlat inkább kronológia sorrendben a nagybányai művésztelep történetére (1896- 1935) reflektál. A látogató a három művésznemzedék alkotásait tekintheti meg. Az első teremben a nagybányai művésztelep alapítóinak- Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Réti István, Thorma János, Iványi-Grünwald Béla- alkotásait láthatjuk, a következő termekben a második, illetve harmadik nemzedék művészi munkáit. Azonban voltak olyan munkák, amelyeknek felújításra van szükségük. Ezért nem lehetett kiállítani.

A tárlat előterében Szakács Imre, szentendrei festőművész Hommage a Hollósy Simon címmel állította ki néhány alkotását, tisztelegve a neves művész munkássága előtt. Augusztus 18-án Szakács Imre jelenlétében bemutatják a kiállítás katalógusát.

Hollósy Simon a nagybányai művésztelep egyik alapítója

Hollósy Simon (1857, Máramarossziget – 1918, Técső) máramarosi örmény családból származik. Apja kereskedő volt. 1848-ban a Korbuly név helyett a Hollósy nevet vette fel. A fia, Simon Budapesten a Mintarajziskolában tanult, majd a müncheni Akadémián 1878-1882 közötti időszakban folytatta tanulmányait. 1885-ben a Tengerihántás című festményére felfigyelnek a művészkörökben. 1886-ban megalapítja a müncheni magániskoláját. 1896-ban Hollósy Simon, Ferenczy Károllyal, Réti Istvánnal, Iványi – Grünwald Bélával, Thorma Jánossal megalapítják a nagybányai művésztelepet. A nagybányai művészvilág érdeme a naturalizmus és a szabadtéri napfényes tájfestészet meghonosítása, amely meghatározó szerepet játszott a magyar festészet fejlődésében. Hollósy Simon 1901-ben kivált a nagybányai művészi közösségből. A nagybányai művésztelep többi alapítója tovább folytatta alkotó tevékenységét. A világ minden tájáról származó művészek keresik fel a nagybányai művésztelepet. 1000-ra becsülik a hallgatók számát, akik a nagybányai művésziskolában tanultak és fejlesztették a festészeti tudásukat. Végül Hollósy Técsőre vitte a tanítványait. Alkotói tevékenysége nemcsak a festészetben, hanem a tanításban is kifejeződött.

A tárlatlátogatót valósággal elvarázsolják a stílusban, színekben gazdag festmények, amelyek sajátos esztétikai élményt eredményeznek.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!