Erdély hírei

2018.07.07. 09:44

World Press Photo-tárlat a Kolozsvári Művészeti Múzeumban

A Kolozsvári Művészeti Múzeumban megnyílt a világ leghíresebb sajtófotó- kiállítása, a World Press Photo, amely nagy érdeklődést váltott ki a közönség körében.  

A Kolozsvári Művészeti Múzeumban megnyílt a világ leghíresebb sajtófotó- kiállítása, a World Press Photo, amely nagy érdeklődést váltott ki a közönség körében.  

A 61. alkalommal meghirdetett World Press Photo pályázatra 125 ország 5034 fotósa 73044 képpel nevezett be. A neves, elit fotós szakemberekből álló zsűri 8 kategóriában- korunk kérdése, környezet, általános hír, hosszú távú projektek, természet, ember, sport, helyi hírek- díjazta a legjobb alkotásokat, 22 országból 42 fotót. A díjazott képekből vándorkiállítást szerveztek, amelyet 45 ország több mint 100 kiállítási helyszínén 4,5 millió látogató tekintette meg. Amszterdamban, Milanóban, Tokióban, Sevillában, Bariban, Barcelonában, Berlinben, Hamburgban, Zürichben, Hanoiban, Ottawa-ban, Santiagoban, Budapesten, Koppenhágában, Szingapúrban, és a világ más városaiban, láthatta a nagyérdemű a World Press Photo- kiállítást. A romániai városok közül Bukarestben, Temesváron és Kolozsváron is megtekinthető volt az idei világhírű sajtófotó-tárlat.

Kolozsváron a World Press Photo- tárlat

Kolozsváron első alkalommal nyitották meg a World Press Photo- tárlatot, amelyet június 28 és július 22. között tekintheti meg a közönség. A megnyitón jelen volt Cristian Movilă, az Eidos Alapítvány elnöke is. „Hisszük, hogy a vizuális nevelés rendkívül fontos a mai világban, az álhírek és a kétes eredetű információk világában, ezért törekszünk 2009 óta a World Press Photo -tárlatot minél nagyobb számú romániai közönség számára elérhetővé tenni” – hangsúlyozta Cristian Movilă. Örömét fejezte ki, hogy Kolozsvárra is eljutott a kiállítás. A kolozsvári tárlat beilleszkedik a nemzetközi kiállítás-sorozatba. Minden kép mellett rövid, az alkotással kapcsolatos tájékoztató szöveg olvasható, amelyből megtudhatók a képpel kapcsolatos információk, mikor, hol készítette a fotós a képet. A kiállított produkciók a látogatók kognitív és vizuális élményvilágát gazdagítják. Érezhető, hogy összekötik a világgal. A fotós rögzíti a rendkívül veszélyes zónák eseményeit is, emiatt sokszor az életét kockáztatja. A gazdag témaválasztás, a különböző események hiteles megörökítése a legmodernebb fotóseszközökkel, emberközelbe hozzák az eseményeket. Mélyen megérintik a közönséget.

A teljesség igénye nélkül, szubjektív válogatás alapján néhány képre reflektálok.

Ronaldo Schemidt venezuelai fotós a nemzetközi sajtófotó verseny idei nagy díját, a Év sajtófotója díját nyerte, a hír kategóriában az első díjat. Az Agence Press France, Francia Hírügynökség számára készített képe - Venezuala Crisis- a venezuelai válság egy különleges mozzanatát örökítette meg. Caracasban, a 28 éves Jose Victor Salazar Balza tüntető, lángra kapott ruhában, menekült. A képet a fotós 2017 május 3.-i Nicolás Madura venezuelai elnökellenes tüntetésen készítette, amikor felrobbant a Jose Victor Salazar Balza mellett levő rendőrautó üzemanyagtartálya. A tüntető ruhája lángra kapott, s futva menekült.

Adam Ferguson (Ausztrália, Sydney) Boko Haram öngyilkos bombái nevű képe a 14 éves Aishat jeleníti meg, akit a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei raboltak el. Öngyilkos merénylet végrehajtására képezték ki. A fotós a 14 éves nigériai lányt örökítette meg, akinek testére bombát rögzítettek, hogy így kövesse el az öngyilkos merényletet Szerencsére a lánynak sikerült megmenekülni. Ez a fegyveres csoport több mint 2000 nőt és fiatal lányt rabolt el. A kép az Emberek sorozat-kategóriában első díjat nyert.

Toby Melville (Nagy-Britannia) a Londoni támadás után- képe 2017 március 22-én készült. Khalid Masood teherautóval felhajtott a Westminsteri hídra. A terrortámadás következtében 3 ember meghalt, sokan megsebesültek. A képen látható, miként vigasztalja egy járókelő a megsebesült turistát, próbál segíteni neki. A nő férje életét vesztette. Az azonnali hírek kategóriában levő alkotás.

Ivor Prickett (Írország, Cork) Nyugat- Moszulban a harcok ellenére egyes civilek nem hagyták el a lakóhelyüket. A Moszuli csata nevű kép egy csoport várakozót mutat be, akik a segélyszervezet elosztópontján humanitárius segítségre várnak. Csak külföldről érkezett segélyből juthatnak élelemhez. Általános hírek kategóriában levő kép.

Magnus Wenmann svéd fotóriporter 2017 március 2.-án készítette a Lemondás -szindróma nevű képét (Emberek- kategória), amelyen egy roma testvérpár látható, maga tehetetlenül fekszenek egy svéd kórházban. Ez a betegség Svédországban csak a menekülők körében lépett fel.

Patrick Brown (Ausztrália) Rohingya válság nevű képe tragikus helyzetet örökít meg, a víz által partra sodort, letakart holttesteket mutatja. A rohingya menekültekkel teli hajó elsüllyedt, közülük sokan vízbe fulladtak. A rohingyák a Mianmari Államszövetség Köztársaságában élnek, a lakosság 4 %-át jelentik, zömében muzulmánok.  A mianmari hadsereg támadja ezt az egymilliós kisebbséget. A rohingyák etnikai tisztogatás elől menekülnek. Emiatt Mianmarból tömegesen menekülnek Banglades felé.

A természet kategóriában, Thomas P. Peschak (Németország) Ugrás nevű képe szikraugró pingvineket mutatja, miként közlekednek az Indiai -óceán déli részén levő Marion- szigeten.

Ami Vitale amerikai fotóriporter első díjat nyert a Természet-kategóriában levő fotójával. 2017 februárjában készült kép egy gondozót ábrázol, amint kiselefántokat etet az észak-kenyai elefántmenhelyen.

Érdemes megtekinteni a Kolozsvári Művészeti Múzeumban rendezett világhírű World Press Photo- kiállítást, és elgondolkodni azon a szellemi kincsen, amit a Művészeti Múzeum a látogatók elé tárt.

Csomafáy Ferenc   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!