Erdély hírei

2018.04.27. 12:39

Rendkívüli kórushangverseny és rendhagyó énekóra a Magyar Honvéd Férfikar részvételével

A KVART egyesület meghívására április 26-án és 27-én Kolozsváron tartózkodik Magyarország egyetlen hivatásos kórusa, a Magyar Honvéd Férfikar.

A KVART egyesület meghívására április 26-án és 27-én Kolozsváron tartózkodik Magyarország egyetlen hivatásos kórusa, a Magyar Honvéd Férfikar. Az operaszínpadok és a koncertpódiumok állandó résztvevője két színvonalas eseményre várja az érdeklődőket. Helyi színfoltként Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa is színre lép.

Rendhagyó énekórára kerül sor április 26-án, csütörtökön 16.30 órától a Református Teológia dísztermében; vezényel: Strausz Kálmán Liszt-díjas karnagy, aki 2010 óta a Honvéd Férfikar művészeti vezetője, karigazgatója, valamint a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny megalapítója, kétszeres Grammy-díjra jelölt dirigens, mesteriskolákat vezet az Egyesült Államokban és Európában, európai kórusversenyek állandó zsűritagja. A Honvéd Férfikar szerte a Kárpát-medencében tart interaktív énekórákat Bartók, Kodály, Liszt műveiből, amelyek nagyon népszerűek, és ahol a gyerekek együtt énekelhetnek a kórussal, sőt, vezényelhetik is azt.  A rendezvény nyitott és ingyenes minden iskolás és felnőtt számára, akik szeretnék interaktív környezetben megismerni a magyar zenetörténet egyik fontos töredékét.

Rendkívüli kórushangversenyre várják a szervezők a közönséget április 27-én, pénteken este 19 órai kezdettel a Farkas utcai református templomba. A rendkívüliséget nemcsak a neves meghívott Honvéd Férfikar megtisztelő jelenléte szolgáltatja, hanem az a tény is, hogy a 69 éves múltra visszatekintő kórus műsorát városunk legfiatalabb, de rendkívül ígéretes gyermekcsapata, Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa színesíti. A belépés ingyenes.

Az 1949. április 29-én alakult Honvéd Férfikar, akkor még katonai állományból érkező énekesekből, de mára már hivatásos, magas képzettséggel rendelkező énekművészekből áll. A magyar és a nemzetközi operaélet számos kiválósága indult el pályáján a férfikarból: Ilosfalvy Róbert, Réti József, Gregor József, Gulyás Dénes és sokan mások. A jelenlegi tagok közül is többen állandó szereplői a különböző operaszínpadoknak. A Honvéd Férfikar a klasszikus zenei hangversenyélet megkerülhetetlen szereplője Magyarországon és külföldön egyaránt, zenei tudása a világ élvonalába emeli őket. A kar különleges hangzást képviselt már megalakulásakor is, amihez az évek során magas szintű előadói érzékenység társult. A hagyományos klasszikus és kortárs zenei feladatok mellett szívesen vállal műfaji utazásokat eddig ismeretlen zenei területekre.

Számos magyar zeneszerző komponált a cappella és zenekari kíséretes műveket a Honvéd Férfikarnak: Kodály Zoltán (Nemzeti dal, Háry Toborzó-átirata) Tolcsvay László (Testamentom), Vajda János (Szent Péter meg a zsoldosok, Memento 1918), Gyöngyösi Levente, Szakcsi Lakatos Béla, Orbán György, Selmeczi György, Csemiczky Miklós.

Az elmúlt évtizedek során négy kontinensen turnézott, több tucat országban Mexikótól az Egyesült Államokon át Kínáig. Több mint ötven országban léptek fel, közel harmincezer alkalommal. A kar számos világhírű dirigenssel dolgozott együtt (Sir George Solti, Zubin Mehta, Ferencsik János, Lamberto Gardelli, Christian Thielemann, Fischer Ádám stb.), az együttes munkásságát pedig Prima Primissima-, Magyar Örökség- és Bartók–Pásztory-díjjal, valamint a Charles Cross Hanglemezakadémia Nagydíjával ismerték el.

Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa 2016 februárjában alakult. Kezdeményezője Szép Gyula, a Magyar Opera igazgatója, aki annak szükségességét fogalmazta meg, hogy legyen Kolozsvárnak és mondhatni Erdélynek egy olyan minőségi gyermekkórusa, amely habár a Magyar Opera körül folytatja tevékenységét, nemcsak az intézményt szolgálja és a helyi közönségnek szerez örömöt, hanem kiszállásaival Erdély-szerte eljuttatja a magyar és nemzetközi gyermekkórus-irodalom legszebbjeit. A világon nincs még olyan nép, nemzet vagy közösség, amely a magyarhoz hasonlóan gazdag gyermekkórus-irodalommal rendelkezne, kezdve Kodály Zoltán és Bartók Béla egynemű és gyerekkarra írt műveitől, Bárdos Lajoson és Jagamas Jánoson át egészen Vermesy Péter Pimpimpáréjáig.

A kórus megalapítója és vezetője Takács Aranka, karvezető Kovács Dalma és Kálló Krisztián. Jelen pillanatban 50, 7 és 13 év közötti kolozsvári és környékbeli gyermekből áll. A gyermekdalok ismertetése mellett a kórus célja továbbá a tudatos közösségformálás, értékteremtés, a gyerekeknek - szervezett és tartalmas környezetben töltött - minőségi idő biztosítása. A kórusban való éneklés nagyon jó alkalmat nyújt arra, hogy a gyerekek megtanuljanak odafigyelni egymásra, hiszen nem elég egyénileg ügyesnek lenni, az összhang és a kiegyensúlyozottság, a figyelem összpontosítása rendkívül fontos. Csak akkor válik a sok hang egy szép tiszta gyermekhangon csengő „hangszerré", ha egyenként mindenki megtalálja saját hangja és hangereje, valamint a kórus által biztosított egység közötti arany középutat.

A gyermekkórus megalakulása óta fellépett Bizet Carmen c. operájában, Puccini Bohéméletében, Kodály Háry Jánosában, de az erdélyi kórusesemények állandó meghívottjává is vált. A Farkas utcában sorra kerülő rendkívüli kórushangversenyen Kálló Krisztián, karmesteri doktorandusz vezényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!