Erdély hírei

2018.01.29. 13:27

Angyalok Amerikában- bemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Kolozsvári Állami Magyar Színház Tony Kushner „Angyalok Amerikában” című kétestés bemutatójával várta a közönségét. Az előadások témájukat és a szereplőket tekintve összefüggenek, azonban önálló történeteket mutatnak be, ezért külön is megtekinthetők.

Kolozsvári Állami Magyar Színház Tony Kushner „Angyalok Amerikában” című kétestés bemutatójával várta a közönségét. Az előadások témájukat és a szereplőket tekintve összefüggenek, azonban önálló történeteket mutatnak be, ezért külön is megtekinthetők.

 

A produkció rendezője Victor Ioan Frunză, aki 22 évvel ezelőtt W. Shakespeare Vízkereszt című darabját rendezte a Kolozsvári Magyar Színházban. Az Angyalok Amerikában című alkotás a homoszexualitás, a másság, az emberi kapcsolatok, a gyűlölet, a szeretet, a betegség, a halál, a kirekesztettség, a politika problémájára reflektál. A darab két részből áll: 1. - Küszöbön az ezredforduló, 2. – Peresztrojka rész. A ’80-as évek amerikai társadalmának egyik legnagyobb problémája az AIDS – járvány volt, amely a meleg közösség körében sok áldozatot szedett. Kushner hitelesen mutatja be, milyen körülmények között, hogyan él a társadalom peremére került csoport az amerikai társadalomban.

Az Angyalok Amerikában- bemutatói a világban

Tony Kushner (1956) drámaíró, forgatókönyvíró, az amerikai és a világ kortárs drámairodalmának kimagasló személyisége, a Küszöbön az ezredforduló című darabját David Esbjornson rendezésében 1991-ben mutatták be San Franciscoban. A második rész, az 1993-ban írt Perestrojka a történet folytatása. 1993-ban Kushner a legjobb drámának járó Pulitzer -díjat nyerte az „Angyalok Amerikában: Gay Fantázia Nemzeti Témákról” című darabjáért. Sorolhatnánk, még hol vitték színre a Kushner drámáját. 2004-ben Eötvös Péter zeneszerző a Kushner darab alapján írt két- felvonásos operáját a Theâtre du Châtelat Paris színpadán mutatták be. 2012-ben a budapesti Nemzeti Színházban Andrei Șerban rendezésében mutatták be, egy estélybe sűrítve, a szerző engedélyével, a két részt. 2003-ban, Mike Nichols rendezésében készült Kushner Angyalok Amerikában című dráma filmváltozata, minisorozat, a HBO gondozásában. Rangos szereposztásban: Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thompson főszereplésével. Író, forgatókönyvíró: Tony Kushner. A tévésorozat 5 Golden Globe és 5 Emmy díjat, 4 Emmy-jelölést szerzett. 2017-ben a Londoni Nemzeti Színházban vitték színre a darabot. 2013-ban a bukaresti Metropolis Színházban Victor Ioan Frunză rendezésében került bemutatásra az Angyalok Amerikában című produkció.

A másság, a kirekesztettség

Tompa Gábor, az intézmény igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a darab műfaja szerint „homoszexuális fantázia”, ahogy a szerző írja. A múlt század ’80-as éveiben az AEÁ-ban a homoszexualitás, a másság, a kirekesztettség társadalmi kérdéssé vált. Nálunk csak néhány éve vált érzékennyé a társadalom a másság, a kirekesztettség problémája iránt. A darabnak 8 színész szereplője van, akik több szerepet töltenek be. A több szálon futó cselekmény középpontjában egy homoszexuális pár áll, akiket a társadalom kitaszított, a társadalom perifériáján élnek. Az előadásban Bogdán Zsolt, Árus Péter, Imre Éva, Kató Emőke, Bodolai Balázs, Szűcs Ervin, Balla Szabolcs, Tordai Tekla lépnek fel. Rendező: Victor Ioan Frunză. Rendezőasszisztens: Veres Emőke. Dramaturg: Balázs Nóra. Díszlet- és jelmeztervező: Adriana Grand. Bogdán Zsolt Roy M. Cohn, befolyásos New York-i ügyvédet személyesít meg. A „minden hájjal” megkent politikus átlátja a helyzetet, mindenre elszánt. Ereje a kapcsolatrendszerében áll. Amint Bogdán Zsolt elmondta, a Victor Ioan Frunză-val 1994-ben dolgozott együtt, mikor a negyedéves vizsgaelőadásukat rendezte. Szerinte a rendező „árnyaltan” dolgozik a színészekkel. Bodolai Balázs a bíróságon számítógépkezelő, Louis Ironson szerepét alakítja. Bodolai Balázs kiemelte, a darabot áthatja az a gondolat, hogy harcolni kell a társadalom megváltoztatásáért. Minden cselekedetért meg kell fizetni. „Számomra nem volt könnyű átlépni a testi intimitást egy másik férfivel szemben… Nagyon tetszett, hogy a darab részben tematizálja a homoszexualitást, de azt is, hogy mit jelent a hűség, a szerelem, a halál, a boldogság”. A rendezővel való találkozás nagyon egyéni, számára „rázós” út volt. „A színésznek- mondta rendező- nincs szüksége mankóra.”

Véleményünk szerint érdemes és tanulságos megtekinteni az Angyalok Amerikában című előadást.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!