Erdély hírei

2018.01.17. 12:24

A csata, amely megváltoztatta a világot

A 2017-ben, Christopher Nolan rendezésében készült Dunkirk című amerikai -angol- francia filmdráma a háborúról, a félelemről, a mentőakció történetéről, a határhelyzetben keletkezett megviseltetések átéléséről, a káoszról, a túlélésről szól.

A 2017-ben, Christopher Nolan rendezésében készült Dunkirk című amerikai -angol- francia filmdráma a háborúról, a félelemről, a mentőakció történetéről, a határhelyzetben keletkezett megviseltetések átéléséről, a káoszról, a túlélésről szól.

Valós történelmi eseményen alapszik.

A produkció valós történelmi eseményeket dolgozz fel. 1940. május 10-én a német Hadseregcsoport betört Belgiumba és Luxemburgba. Majd, május 22-én elfoglalta Calaist, két nap múlva Dunkerque külterületén voltak. A szövetséges erők -brit, francia, belga, kanadai csapatok- 5 kilométeres tengerparti sávot birtokoltak. A körbezárt 400.000 katonának szinte alig volt menekülési lehetősége. Mögöttük a tenger volt, 41 km választotta el az angol partoktól. Május 24-én Lord Gort, a Brit Expedíciós hadsereg parancsnoka elrendelte a brit erők kimentését Franciaországból. Megmentésük érdekében elindítják a Dinamó hadműveletet, amely 1940. május 27.- június 4. között zajlott le. A mentőakciónak történelmi szerepe volt a háború menetében. A film bemutatja, hogyan élte meg a több százezer katona a mentőakciót a német csapatok támadása alatt, milyen megnyilvánulásai voltak. A Dinamó -hadművelet eredményeként kimentettek 338.226 katonát, 32000-en meghaltak, 30-40000-en fogságba estek.

„Verseny az idővel.”

A film érdekessége az, hogy nem a háborús mozzanatokat, a német csapatok előre nyomulását mutatja be, hanem néző közelbe hozza a produkciót. Nem látták szemtől-szembe a német csapatokat, csak bombákkal, géppuskatűzekkel találkoztak. „Ami Dunkirknál történt az emberiség történelmének egyik legnagyobb története. Verseny az idővel, amelynek tétje élet vagy halál” - fogalmazott a rendező az egyik interjúban. Rendkívül nagy költségvetéssel (100 millió USD) rendelkező film. A produkció forgatása eredeti helyszínen zajlott, amely alkalmával korabeli, rekonstruált hajókat, civilek által irányított hajókat, jachtokat, repülőket vetettek be. Több ezer statisztát alkalmaztak. IMAX- kamerákkal dolgoztak. A film reális történelmi eseményen alapszik, azonban tartalmaz fiktív elemeket is. A produkció cselekménye három síkon zajlott: a szárazföldön, ahol német csapatok 400.000 katonát szorítottak be 5 km-es területre. Másrészt a levegőben, a pilóták harca látható. A tengeren pedig mentőakció zajlott, amelyben bekapcsolódtak civil hajók, jachtok, kompok. Mondható, nemcsak a mentés, hanem a szolidaritás története is. A film több százezer katona élet-halál harcára összpontosít, amikor a menekülés szinte lehetetlen. A katonák személyiségére koncentrál, anélkül, hogy megnevezné őket. De kitűnnek bizonyos személyek ebben a tragikus eseménysorozatban. Hogyan lehet elviselni azt a helyzetet, amikor a német támadások, a háború szörnyű zaja, a pilóták harca közepette próbálják kimenteni a szövetséges erők tagjait. A film kezdő jelenetei már felkeltik a nézők figyelmét. Rövid, tömör mondatok hangzanak el. „Ami itt történt, irtózatos hadikatasztrófa. Kitartunk a végsőkig, nem adjuk meg magunkat.” „Amikor 400.000 ember nem tudott hazamenni, a haza eljött értük”. A rövid mondatok felfokozott idegfeszültséget fejeznek ki. A bombázás, a levegőben, a tengeren történő támadások közepette mozgósító szövegre van szükség. „Háborúban vagyunk…. Harcolunk a parton, a leszálló pályákon, nem adjuk meg magunkat.” Időközben a néző érzékelheti a történelmi helyzet bonyolultságát. A németek propaganda- szövegeket szórtak le, amelyben felszólítják a lakosságot, hogy tegyék le a fegyvert. Londonban tárgyalt a kormány, megtudható, hogy nem hajlandók békét kötni a németekkel. A film a túlélésre koncentrál, hogyan élhető túl a kilátástalan helyzet, amelynek élet vagy halál a tétje. Nem vagyunk egyformák. A film azt mutatja, milyen az egyes katonák magatartása, egyesek menekülni próbálnak, mások lelkileg összeroppannak a kilátástalan helyzet miatt. Volt olyan személy, aki nem bírta szörnyű helyzetet, a tengerbe menekült, amely biztos halált jelentett. Hitelesen alakítja Tom Hardy a hős Farrier nevű pilóta szerepét. Mark Rylance kishajó kapitányát, Mr. Dawson szerepében, Kenneth Branagh pedig Bolton, a brit haditengerészet parancsnokának szerepét alakítja, aki a mentőakció során utolsónak hagyta el a hajót.

A produkció látványossága

A film rendezése, látványossága, a szereplők játéka eleve szavatolta a sikert. Emma Thomas, a film egyik producere szerint: „Dunkirk elképesztően látványos film. Ugyanakkor nagyon is emberi, egyetemes érvényű történet.” A rendező célja az volt, hogy éreztesse a nézőközönséggel, mit jelent reménytelen helyzetbe lenni, mit élhettek át azok a katonák. Empátiával viszonyuljon a filmtörténetéhez. A produkciót 70 és 65 mm-es filmre forgatták, a látványosság érdekében az IMAX -formátumot használtak fel. A film plakátján is jelzik: IMAX-ben is a mozikban. Az archív felvételek mellett a forgatás során készült felvételeket is használták.

A film alkotói

Rendező, forgatókönyvíró: Christopher Nolan. Operatőr: Hoyte Van Hoytema. Zene: Hans Zimmer. Producer: Emma Thomas, Christopher Nolan. Főbb szerepekben: Mark Rylance, Tom Hardy, Fionn Whitehead, Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Harry Styles.

Christopher Nolan (1970, London) angol filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Filmjei közül megemlíthetők: A sötét lovag-trilógia (2008, 2012), Eredet (2010), Csillagok között (2014), Dunkirk (2017) című alkotásai. Alkotásaival számos díjat és jelölést szerzett. Dunkirk című alkotás Nolan első háborús filmje. 2018-ban Dunkirk című filmje 3 Golden Globe jelölést- legjobb dráma, legjobb rendező (Christopher Nolan), legjobb eredeti filmzene (Hans Zimmer) - kapott.

Nagy érdeklődést váltott ki a kolozsvári Győzelem(Victoria) moziban bemutatott Dunkirk című film, amelyet a közönség némacsendben tekintett meg. Sokan elgondolkoztak azon, hogy milyen módon lehetett átélni az ilyen tragikus helyzetet. A nézők érezték az emberi szolidaritás, az önzetlen támogatás hatékony erejét.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!