Erdély hírei

2017.09.25. 10:16

Tökéletesen egészséges

Anca Damian rendezésében készült a „Perfect sănătos” („Tökéletesen egészséges”) című film, amely nagyon időszerű problémára-a szülő-gyermek közti kapcsolatra, illetve élet és halál kérdésére összpontosít.

Anca Damian rendezésében készült a „Perfect sănătos” („Tökéletesen egészséges”) című film, amely nagyon időszerű problémára-a szülő-gyermek közti kapcsolatra, illetve élet és halál kérdésére összpontosít.

A film főszereplője Andrei Dorneanu, Bukarestben letelepedett 25 éves ügyvéd, Kolozsvárra érkezik. Apja, Toma Dorneanu gyanús körülmények közt halt meg. Toma kolozsvári bíró volt, érdekes, szellemes egyéniségnek tartották. Andrei ki akarja deríteni, milyen körülmények közt, hogyan halt meg az apja. Ezért nyomozni kezd. Meg akarja tudni, milyen volt, melyek voltak az apja életének utolsó momentumai. A film érdekessége ahogy az apa életútjának utolsó szakasza felvillan a képernyőn, megelevenedik az emlékekben. Toma alakja villanás- szerűen jelenik meg. A rendkívül zárkózott Andrei megkeresi a különböző intézményeket, helyeket, ahol az apja megfordult, valamint a személyeket, akikkel dolgozott, vagy baráti viszonyban volt. Ki akarja deríteni az igazságot, mert úgy véli, hogy apja gyanús körülmények közt halt meg. Toma törvények szellemében hozott ítéleteket. Kiderült, hogy humorral rendelkezik, szerelmi viszonya volt. Andrei olyan dolgokat tud meg az apjáról, amelyeket eddig nem ismert. Amint kiderült, az apa orvosi vizsgálaton vett részt. Az orvos közölte, hogy tökéletesen egészséges. Innen a film címe. Egyik alkalommal, Toma egy vendéglői találkozás során vesztette életét. Kijött az étteremből, a lépcsőn hirtelen lezuhant, s infarktus következtében meghalt. Andrei információt próbál gyűjteni, összeveti ezeket, hogy kiderítse, miért halt meg az apja. A törvényszéken megkeresi az ügyészt. A kriminalisztikai intézetben beszélt az orvosszakértővel, majd megkeresi a vendéglő tulajdonosát. Az apja baráti köréhez tartozó személyekkel is beszélget. Felkeresi azt a hölgyet is, akivel az apja intim kapcsolatban volt. A nyomozás során kiderül, homályos, bizonytalan válaszokat kapott. Az orvosszakértő, az ügyész, a vendéglő tulajdonosa is próbálja balesetnek tekinteni. A vendéglő tulajdonosa elismeri, hogy végül is a videokamerás rögzítéseket valakinek odaadta. Villanás- szerűen jelennek meg az események emlékképei. Andrei nem moralizál, hanem kérdez, keresi az apja halálára utaló nyomokat, adatokat gyűjt. Ő maga többször kipróbálja, hogyan lehet lezuhanni a lépcsőkön. Rájön arra, hogy a lépcsőn történő zuhanás nem okozhatta az apja halálát. Andrei a nyomozás során igyekszik kideríteni az igazságot, egymás mellé rakja az információkat, keresi a köztük levő kapcsolatokat.

Kolozsvári közönségtalálkozó

Kolozsváron a „Tökéletesen egészséges” című filmet a rendező jelenlétében mutatták be. Anca Damian rendező elmondta, hogy a produkció önéletrajzi elemeket is tartalmaz, reális történeten alapszik. Az önéletrajzi elemek fikciós elemekkel kapcsolódnak össze. A film személyes indíttatású. „A gyökereit, önmagát kereste.” Ő maga is, hasonló helyzetet élt meg, amikor apja halálának körülményeivel kapcsolatban nyomozni kezdett. A film a ki nem mondott történetre összpontosít, az apa és fia közti kapcsolat bemutatása során. A rendező gondolkodásra készteti a nézőt. Mint mondta, érzékeltetni akarja, mennyire bonyolult az igazság felderítésének útja. A film megtörtént eseményeken alapul. A szereplő életútját követi nyomon. Arra törekedett- mondta a rendező- hogy hitelesen mutassák be a történteket, a szereplők belső világát. A közönség kérdésére válaszolva, elmondta, hogy nem rendeznek filmet anélkül, hogy ne reflektálna politikai vonatkozásokra is. A film kolozsvári bemutatóján Anghel Damian, Vlad Ivanov és Olimpia Melinte filmszínészek is jelen voltak.

A film alkotói

Rendező: Anca Damian. Forgatókönyvíró: Lia Bugnar. Operatőr: Oleg Mutu. Jelmeztervező: Alexandra Ungureanu. Főszereplők: Anghel Damian, Vlad Ivanov, Olimpia Melinte, Adrian Titieni.

Andrei szerepét Anghel Damian, a rendező fia alakította. Andrei lázadó típus, azonban igyekszik visszafogni érzelmeit. Tartózkodó magatartást tanúsít a nyomozás során. Lelkiismeretes, „körbejárja” az történeteket. Érzi, hogy valójában sok mindent nem tudott az apjáról. Anghel Damian elmondta, hogy a filmezés során nem anya és fia viszony, hanem a rendező- szereplő viszonya érvényesül.

Vlad Ivanov hitelesen alakítja Toma bírót, aki ellentmondásos személyiség. Érzékelteti, mennyire törvénytisztelő, szenvedélyes egyéniség, aki flörtöl, humorizál. Engem különösen megragadott az egyik kijelentése, miszerint egyik jogi esetet lelkiismerete szerint másként oldotta volna meg, azonban a bíró a törvény szerint kell eljárjon.

A filmezés 2015-ben történt, három hetet tartott. Kolozsváron főleg a külső tereket filmezték (két hét), és Bukarestben a belső tereket.

A rendezőről

Anca Damian (1962) rendező, forgatókönyvíró, producer. Sikeres filmes egyéniség. 2017-ben készült „Perfect sănătos” című produkció a negyedik nagyfilmje. Számos nemzetközi filmfesztiválon mutatják be a filmjeit. A nagyfilmjei: Crulic- Drumul spre dincolo (Crulic- A túlvilághoz vezető út, 2011, román- lengyel film), amely 150 filmfesztiválon volt látható, 35 díjat szerzett. Másik filmje: O vară foarte instabilă (2013-2014). A „Muntele magic” (A varázshegy, román-lengyel film, 2015), 60 nemzetközi filmfesztiválon jelentős számú díjat szerzett.

A Román Filmek Fehér Éjszakája

A kolozsvári Győzelem mozi a Román Filmek Fehér Éjszakája nevű rendezvény keretében három, az utóbbi években készült román filmmel várta a filmrajongókat. Szeptember 22-től 23-ra virradóra megtekinthették Anca Damian rendezésében a 2017-ben készült „Perfect sănătos” című román filmet (22.30 perctől). Fél egytől vetítették a 2016-ban készült Adrian Sitaru rendezésében, a „Fixeur” (2A megoldóember”) című francia-román filmet, amelyet Románia Oscar- díjra a legjobb idegennyelvű filmkategóriába jelölt. 2018 március 4-én, Hollywoodban rendezik meg az Oscar-díj átadó Gálát. Daniel Sandu rendezésében készült „Un pas în urma serafimilor” („Egy lépéssel a szeráfok mögött”) című filmet 2.15 órától láthatta a nagyérdemű. A belépés ingyenes volt.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!