Erdély hírei

2017.09.26. 13:34

Többen beismerő vallomást tettek

További négy személy, köztük a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU) egyik tisztje írt alá bűnösség beismerésére vonatkozó egyezséget a cigarettacsempészet ügyében.

További négy személy, köztük a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU) egyik tisztje írt alá bűnösség beismerésére vonatkozó egyezséget a cigarettacsempészet ügyében.

Mint arról már beszámoltunk, végéhez közeledik az ankét abban a csempészési botrányban, melynek „főszereplője” Bogdan Dascălu, a szalontai tűzoltóság tisztje, aki, mint kiderült, szerb TIR-sofőröktől vásárolt rendszeresen csempészcigarettát és adta tovább, nagyrészt kollégáinak. Az áprilisban elkezdett ankét során fény derült több mint ötven kliensének a kilétére, közöttük harmincan az ISU szalontai és Hunyad megyei munkatársai.

Ítélet született

Augusztus közepén Dascălu beismerő vallomást tett, ez könnyebb büntetést, valamint a tárgyalástól való eltekintést eredményezte. Végül két év és tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, továbbá kilencven napos közösségi munkára ítélték, ezenkívül ki kellett fizetnie azt a több mint 25 ezer eurót, melyből csempész cigarettát vásárolt, illetve a profitot, s további 141.193 lejt – körülbelül ennyi vámilletéket, valamint adót kellett volna kifizetnie, ha becsületes módon jut hozzá az áruhoz. Szeptember elején egyik kollégája, Alin Laza is hasonló egyezséget kötött, őt ennek nyomán két éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, hatvan napos közösségi munkára, továbbá 12.540 lejt kellett kifizetnie – ez a felvásárolt cigarettamennyiség értékének felel meg, illetve további 780 lejt, ami a viszonteladásból származó profit összege.

Aláírták

Az utóbbi napok során további négy személy választotta a bűnösség beismerésére vonatkozó egyezség aláírását, egyikük a Bihar megyei ISU egyik tisztje, aki csempészet vádjával két év és tíz hónap felfüggesztett büntetést kapott, s három évig megfigyelés alatt tartják, egyúttal kilencven napos közösségi munkára is kötelezik, továbbá ki kell fizetnie 25 ezer eurónak megfelelő lejt, mely a felvásárolt cigarettamennyiségért kifizetett összeg. További három személy – három nő – și aláírta az egyezményt, ők valamivel rövidebb felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, két évig lesznek megfigyelés alatt, továbbá 19.500, 9.170 és 14.340 lej visszafizetésére kötelezik őket.

Bogdan Dascălu és Alin Laza kivételével a többi tiszt és altiszt, akik a csempészárut rendszeresen vásárolták, megtarthatják tisztségeiket, s többnyire csak közösségi munka elvégzésére kötelezték őket. Alin Laza, aki viszonteladó is volt, egyébként még a nyár folyamán lemondott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!