Erdély hírei

2017.09.06. 09:24

Interjú Dr. Vajas Tímea családi szakorvossal

A családi szakorvos sokrétű tevékenysége révén elősegíti a beteg gyógyulását, az egyén egészségének megőrzését, egészséges életmódjának kialakítását. Dr. Vajas Tímea családi szakorvost életpályájának alakulásáról, a holisztikus gyógyításról, az új projektben való részvételéről kérdeztem, s arról, miért előnyös, ha az orvos a beteg anyanyelvén is kommunikál.

A családi szakorvos sokrétű tevékenysége révén elősegíti a beteg gyógyulását, az egyén egészségének megőrzését, egészséges életmódjának kialakítását. Dr. Vajas Tímea családi szakorvost életpályájának alakulásáról, a holisztikus gyógyításról, az új projektben való részvételéről kérdeztem, s arról, miért előnyös, ha az orvos a beteg anyanyelvén is kommunikál.

Miért választotta az orvosi pályát?

1984-ben születtem Kolozsváron, ahol iskolai tanulmányaimat is végeztem. 2003-ban a Kolozsvári Református Kollégiumban érettségiztem. Egyetemi tanulmányaimat a Kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végeztem. 2009-ben szereztem meg az orvosi diplomámat. 2009-2013 között több kolozsvári kórházban orvos-gyakornokként dolgoztam, illetve ösztöndíjasként lehetőségem volt a Debreceni Belgyógyászati Klinikán tevékenykedni. 2013-ban tettem le a családi orvosi szakvizsgát, s azóta ezen a pályán vagyok. Pályaválasztásomat két tényező határozta meg. Egy gyermekkori élmény jelentős szerepet játszott a pályaválasztásomban. Gyermekkoromban egy félrediagnosztizált és szövődményekkel járó vakbélműtéten estem keresztül, s akkor határoztam el, hogy szeretnék jobb orvos, és jobb szakember lenni, mint az a sebész, aki engem megműtött. A másik ok, hogy szeretek közvetlen kapcsolatba lépni az emberekkel, szeretek segíteni az embereken. Így a legmegfelelőbb választás az orvosi pálya volt.

A családorvos felelőssége

Egy családi szakorvosnak szakterülete nagyon szerteágazó, mivel kicsitől nagyig, 0-100 évesig sokféle diagnózissal és különböző élet szituációkkal találkozunk. Végig követjük az egyén teljes életét, egészséges, illetve beteg állapotában egyaránt. Például még magzati állapotban felülvizsgáljuk a fejlődését, a kismama egészségi állapotát, a terhesség folyamatát. Aztán tanácsokkal látjuk el a szülőket az újszülött, illetve kisbaba helyes gondozásával kapcsolatban, hangsúlyt fektetve a megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozásra, a higiéniára, az oltásokra. Mindig tájékoztatni szoktam a szülőket, hogy előbb az oltások jótékony hatását vegyék figyelembe, majd az ellenjavaslatokat, amelyeknek sokszor nincs reális alapjuk. A témával kapcsolatban, több alkalommal a Tv-ben, az újságban is kifejtettem nézőpontomat. Továbbá, felnőttkorban hangsúlyt fektetünk a megelőzésre és a betegség megfelelő kezelésére. Ahogy a neve is mondja családorvos. Felelősek vagyunk a család egészségi állapotáért.

Miért szükséges az „egész” személyt vizsgálni? Mit jelent a holisztikus szemlélet a gyógyításban?

A holisztikus gyógyászat az embert testi-lelki és szellemi síkon, tehát teljes egészében vizsgálja. Miért szükséges az egész „embert” vizsgálni? Azért mert, ha egy betegség lép fel, akkor az „egész” ember beteg. Minden fizikai betegségnek van egy lelki, szellemi kiváltó oka. Tehát, ha az „egész” ember beteg, akkor a gyógyításnak is minden síkon kell lezajlania. Ha a gyógyítás csak egyik vagy másik területen történik, például egy depressziós betegnek csak gyógyszeres kezelést adunk, de nem beszélgetünk el vele, akkor a gyógyulás is, illetve az eredmény is csak részleges lehet.

Az utóbbi években egyre fontosabb szerepet tulajdonítanak az egyén érzelmi világának. Milyen szerepe van az érzelmi tényezőnek a beteg életében?

Igen, most már hazánkban is a szakemberek próbálnak odafigyelni az érzelmi tényezőre, beteg érzelmi világára. Hisz tudjuk, hogy számos olyan betegség van, amelynek komoly kihatása van a beteg lelki világára.

Ön nemcsak gyógyít, hanem állandóan képezi magát, tanulmányozza azokat az új eljárásokat, elméleteket, amelyek hatékonyabbá tehetik az orvosi tevékenységét. Egy új projekten dolgozott, ami a leendő kismamák pszichológiai szempontból történő felkészítésére vonatkozik. Mi az új projekt lényege?

Boros Adél kolléganőmmel egy új projektet dolgoztunk ki, alkalmazzuk hazánkban is, ami a leendő kismamák, illetve a már szülésen átment anyák lelki világával is foglalkozik. De nemcsak a lelki, hanem a fizikai tényezőkre is figyelünk. Nagyon fontos elmondani nekik, hogy min mennek keresztül (főleg, ha első alkalommal szülnek), mi történik a vajúdás alatt, a szülés alatt, illetve a gyermekágyas időszakban. Szülés után, 3-5 napra rá, kiutalják őket a kórházból, és ennyi. Senki sem foglalkozik a kismama felépülésével szülés után, vagy a lelki világával. Holott egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy milyen gyakori a postnatális depresszió vagy a szülés utáni búskomorság, amit, ha nem veszünk észre idejében, és nem nyújtunk megfelelő segítséget, komoly következményei lehetnek mind a kismamára, mind az újszülött gyermekre.

Ön nemcsak orvos, hanem főiskolai oktató is.

2013 szeptemberétől a Kolozsvári Asszisztensképző Főiskolán több tantárgyat tanítok, mint például semiologiát, azaz tünettant, tüdőgyógyászatot, szívgyógyászatot, ideggyógyászatot, nefrológiát. Disszertációs dolgozatok vezető tanára vagyok. Vizsgáztató bizottság tagjaként értékelem a hallgatók szaktudását.

Miért fontos az orvos-beteg kapcsolatában az anyanyelven való kommunikáció?

Végtelenül fontosnak tartom, hogy a beteg anyanyelven is tudjon kommunikálni az orvosával. Sokkal jobban megnyílik, bátrabb, közvetlenebb. Biztonságot ad a betegnek az, hogy hogy sikerül elmondani a panaszát úgy, ahogy ő érzi, illetve, hogy az orvos is megértette azt, amit ő szeretett volna elmondani. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy nemcsak a beteg, hanem a kezelőorvosa is anyanyelven tudjon szólni a pacienshez. Így biztosak lehetünk abban, hogy a beteg megértette pontosan a diagnózist, az óvintézkedéseket, és pontosan betartja az általunk javasolt gyógykezelést.

Milyen szerepe van a családi nevelésnek a gyermek egészséges életmódjának alakulásában?

Azért tartom fontosnak a család egészségügyi nevelését, mert, ha sikerül már a kezdetektől megtanítani a gyermeknek az egészséges életvitelt, életmódot, akkor a jövőre sokkal kevesebb betegség lenne. Mindig azt szoktam mondani, jobb, illetve, könnyebb megelőzni, ami nincs elrontva, mint helyrehozni azt, ami már elromlott.

Dr. Vajas Tímeával nemcsak orvosi témáról, hanem szociális kérdésekről, művészetről is beszélgettünk. A családok, a közösségek egészségügyi felvilágosítását fontosnak tartja. Érződik, hogy szeret az embereken segíteni. Sikerült megvalósítani gyermekkori álmát.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!