Erdély hírei

2017.08.09. 17:26

Kilenc nap múlva kezdődik az 5. Vásárhelyi Forgatag!

Már csak kilenc nap van hátra a Vásárhelyi Forgatagig, amely idén még színesebbnek, gazdagabbnak, változatosabbnak ígérkezik, mint az eddigi években.

Már csak kilenc nap van hátra a Vásárhelyi Forgatagig, amely idén még színesebbnek, gazdagabbnak, változatosabbnak ígérkezik, mint az eddigi években.Az immár kilenc napos rendezvény szakmai vezetője a zalegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház vezetője, Tompa Gábor lesz. A Szférába már agusztus 18-tól betérhetünk az Aranykakasba. Idén először Bolyai Olimpiára, azaz Sportnapra is hívjuk a forgatagozókat.

Zalaegerszegi együttműködés

,,Az elmúlt évben folyamatosan alakult az együttműködés a zalegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színházzal, annak igazgatója Tompa Gábor idén szakmai vezetőként segíti a munkánkat. Egyébként a magyarországi fesztiválszövetség tagságához szükséges ajánlást is Tompa Gábortól kaptuk” – mondta el ma sajtótájékoztató keretében, Portik Vilmos főszervező.

Tompa Gábor elmondta, a Forgatag izgalmas munka számára. „Koordinációs feladatom van a rendezvényben, amely akkorára nőtt, hogy kezdi már a saját határait is feszegetni, köszönhetően annak, hogy egy hetesre nőtt, ahogyan annak is, hogy a Szféra már hamarabb megnyílik. Rengeteg olyan minta van, amit kölcsönösen át tudunk adni, karszalagos rendszeren keresztül a fröccsteraszon át, a rendezvény biztosításáig, vagy a médiakapcsolatig. Bízom abban, hogy tudunk egymástól tanulni” – összegzett Tompa Gábor.

Fuss egy kört a Bolyaiért

Idén először Bolyai Olpimpiával avagy Sportnappal is bővül a Forgatag. A Bolyai Kollégium Alapítvány által életre hívott rendezvény a Bolyai Farkas Líceumban tanuló diákok szülőinek kezdeményezése. A Sportnap által segítséget szeretnének nyújtani a Bolyai pálya felújításához, megfeleltetni azt a 21. századi körülményeknek. „Sajnos az utóbbi évtizedek komoly nyomot hagytak a sportpályáján, az öltözők, ahogyan maga a pálya is sürgős megmentési munkalatokat igényel. A projektben volt diákok vesznek részt” – fogalmazott Szathmáry Zsolt, a Bolyai Kollégium alapítványt képviselve.

A Bolyai Olimpia agusztus 26-án, szombaton délelőtt 9 órától délután 6 óráig várja az érdeklődőket. Egy teljes napon keresztül sportszakemberek, különböző sportolók mutatnak majd bekülönböző sportágakat, jelen lesz a streetball, gyerekduatlon, vívás, tollaslabda, karate, fitnesz, zumba, falmászás, ládafalépítés, ahogyan egyéb vicces sportágak is. Több sportklub is képviseli magát, neves sportolókkal.

,,A nap fő eseménye egy adománygyűjtő futóverseny lesz: Fuss egy kört a Bolyaiért címmel adományért cserében bárki futhat vagy sétálhat egy kört a Bolyai pályáért. A sportesemény összes bevétele a sportpálya felújítására lesz fordítva” – tudtuk meg Szathmárytól.

Szféra – idén már egy héttel hamarabb

A kortárs művészetek tere, a Szféra idén már augusztus 18. és 20. között kiszolgálja a kultúrára éhezőket, az Aranykakasban. Pénteken délután már koncertek várják a közönséget: sky, reggae műfajokban. Mindjárt három kiállítás is megnyílik, ami a Szféra teljes ideje alatt megtekinthető lesz. A most érettségizett, még fiatal de annál tehetségesebb Vajda Boróka fotókiállítását, Anca Onuț grafikai kiállítását, illetve Könczey Elemér ismert és elismert grafikus munkáit láthatjuk majd. Utóbbi szombaton egy interaktív workhsopot is tart majd a Szférában, hiszen azt állítja, hogy mindenki tud karikatúrát készíteni.

Számos alkotóműhely várja majd a Szféra közönségét. Kézdivásárhelyről érkezik majd az a csoport, akik az első erdélyi képregényt mutatják majd be, illetve jó képregényrajzolók után is kutatnak. A sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér is képviselteti magát: fotógramm műhelyt hoznak, fényképezőgép nélkül fognak fényképeket előhívni. De itt lesznek a Szem portál publicistái is, akinek írásaik a szem.info oldalon érhetőek el.

Szombaton a jazz műfaját az Arcus Trió népszerűsíti. Őket a Jam Community követi. Továbbá Kor-Társak címmel Sebestéyn Aba színművész és Cári Tibor zeneszerző kortárs költők verseit megzenésítve állnak színpadra szintén szombaton.

,,Sokan érdeklődnek az Aranykakas felől, éppen ezért szombat-vasárnap egyfajta idegenvezetést is terveztünk, Orbán János Dénes fogja körbe vezetni az érdeklődőket a gyönyörű, patinás épületben, ami most romokban van” – tudtuk meg Fülöp Tímea programszervezőtől.

Vasárnap ismét folytatódnak a workshoppok, lesz a tavaly már nagy népszerűségnek örvendő bútorfestő workshop is. Este majd a Nobody Elses nyitja meg a koncertek sorát, őket két magyarországi előadó követi majd: Apey (Áron András), aki egy szál gitáron fog heavy metalt játszani, illetve az altenatív zenében úttörő, Pál Utcai Fiúk zenekara.

Múzeumi Forgatag

A Forgatag stratégiai partnere a Maros Megyei Múzeum, amely mindjárt két jelentős kiállítással is gazdagítja a programot. Az egyik a Zichy kiállítás, ahol 44 remekművet láthatunk, de a gyermeközelibb Jégkorszak is látogatható majd.

Marosvásárhely nagy hagyományokkal rendelkezik a képzőművészet terén, legalábbis ami a 20. századot illeti, hiszen egy komoly művészkolóniának adott otthont. Románia egyik legszínvonalasabb művészeti iskolája működik mai napig Marosvásárhelyen, ezért rendkívül fontosnak tartottuk megszólítani a fiatalokat egy képzőművészeti pályázat kapcsán – hívta fel a figyelmet Soós Zoltán múzeumigazgató, főszervező.

A Marosszéki Íjászokkal közösen íjászversnyre is várják az érdeklődőket. Évente két jelentős versenyt szerveznek majd ezen túl. Az egyik Múzeumok éjszakáján, a másik Forgatag programkínálatában kap majd helyet. Mindkettő országos jelentőségű verseny, eddig azzal büszkélkedhetnek, hogy itt szervezték meg Románia legnagyobb íjászversnyét, legutóbb több mint nyolcvan résztvevő volt. A verseny kapcsán lesz egy kisebb hagyományőrző vásár is.

Az idei Forgatag honlapján újdonságként tárul a forgatagozók elé egy Kereső, amely segítségével majd könnyedén megtalálhatja mindenki a számára tetsző programot. A honlap folyamatosan frissül, itt találhatóak meg a naprakész információk. Keressük a www.forgatag.ro oldalt addig is, amíg a programfüzetet nem foghatjuk a kezünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!